Viri v Pentagonu: Ruska vojska se približuje Kijevu, da bi strmoglavila oblast. V središču Kijeva se že slišijo eksplozije.

0

Ruska vojska, ki ima “popolno zračno premoč” v Ukrajini, se je v četrtek približala Kijevu z namenom, da strmoglavi ukrajinsko in ustoliči marionetno vlado, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil neimenovani visoki predstavnik Pentagona. Pri tem ni izključil možnosti, da bi ruska vojska že danes obkolila Kijev.

Ruski vojaki iz smeri Belorusije hitro napredujejo proti jugu in zategujejo zanko okoli Kijeva, je opozoril. “Menimo, da želijo strmoglaviti vlado in postaviti svojo, kar bi pojasnilo takšen napredek proti Kijevu,” je dodal.

“Ukrajinska zračna obramba je nevtralizirana, Ukrajinci zračne obrambe nimajo,” je opozoril in napovedal, da bodo Rusi v naslednjih urah skušali strniti vrste okoli prestolnice, “njena obramba pa bo odvisna od kopenskih sil in ljudskega odpora”.

Ruska vojska bi lahko obkolila Kijev v nekaj dneh, če ne že danes zjutraj, sodeč po tem, kako hitro napreduje, je ocenil. “Časa ni veliko. Veliko bo odvisno od ukrajinskega odpora,” je še dejal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek zvečer opozoril, da so ruske “diverzantske skupine” že vstopile v prestolnico Kijev, poroča AFP.

Kot je dodal, z družino ostaja v Ukrajini, kljub temu, da je za Rusijo “tarča številka ena”. “Ukrajino želijo politično uničiti tako, da odstranijo vodjo države,” je dejal.

V središču ukrajinske prestolnice Kijev sta zgodaj davi odjeknili dve glasni eksploziji. Kijevu se sicer približujejo enote ruske vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je ruska stran streljala na civilna območja v prestolnici, ukrajinska protizračna zračne obramba pa je po lastnih navedbah odbila “dve smrtonosni darili”, je razvidno iz objave ukrajinske vojske na Facebooku.

Župan Kijeva Vitalij Kličko je sporočil, da so “ostanki raket” zadeli stanovanjsko stavbo, pri tem pa so bile ranjene tri osebe, ena je v kritičnem stanju.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je že obsodil “grozljive raketne napade”, ki so pretresli Kijev. “Grozni ruski raketni napadi na Kijev,” je Kuleba zapisal na Twitterju. “Nazadnje je naše glavno mesto doživelo kaj takega leta 1941, ko ga je napadla nacistična Nemčija,” je dodal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen