Putin podpisal odlok o priznanju ljudskih republik Doneck in Lugansk, EU napoveduje odločen odziv

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes proruski separatistični regiji Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine priznal kot neodvisni “ljudski republiki”. Po nagovoru narodu o razmerah na jugovzhodu Ukrajine, ki ga je prenašala ruska državna televizija, je podpisal odloka o njunem priznanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Verjamem, da je treba sprejeti odločitev, ki bi jo bilo treba sprejeti že zdavnaj, in nemudoma priznati neodvisnost in suverenost ljudskih republik Doneck in Lugansk, je dejal Putin, ki je z voditeljema obeh separatistični regij v Kremlju podpisal sporazuma o medsebojni pomoči.

Putin je v televizijskem nagovoru Ukrajino pozval, naj takoj konča sovražnosti v Donbasu, sicer bo vsa odgovornost za prelivanje krvi v celoti na njeni strani. “Pozivamo tiste, ki so prevzeli in še vedno držijo oblast v Kijevu, naj takoj končajo vojaške operacije,” je poudaril.

“V nasprotnem primeru bo vsa odgovornost za morebitno nadaljnje prelivanje krvi v celoti na ukrajinskem vladajočem režimu,” je poudaril.

“Razmere v Donbasu so postale kritične,” je dejal pred priznanjem Donecka in Luganska, kar je storil kljub opozorilom Zahoda, da bi ta poteza lahko vodila v stroge sankcije.

Putin je ob tem poudaril, da je Rusija še vedno pripravljena na dialog z Zahodom – z Natom in ZDA. Predpogoji za to je konec širitve Nata na Vzhod, opustitev nameščanja sistemov protiraketne obrambe in umik Nata na položaje iz leta 1997, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Putin.

V govoru, ki je trajal več kot uro, je pojasnjeval razloge za priznanje Donecka in Luganska, ter postavil pod vprašaj državnost Ukrajine.

Ukrajina, ki jo je preplavil “val nacizma in nacionalizma”, nikoli ni imela “prave državnosti”, je dejal Putin, ki se je v govoru vračal v zgodovino Rusije ter citiral Stalina in Lenina. Ukrajino je opisal kot državo, ki jo je ustvarila Rusija pod vodstvom Lenina.

“Sodobno Ukrajino je v celoti ustvarila Rusija, bolje rečeno boljševiška, komunistična Rusija,” je dejal. “Ta proces se je začel skoraj takoj po revoluciji leta 1917; Lenin in njegovi sodelavci so to storili na način, zelo brutalen do Rusije same – tako, da so ločili in odtujili dele ruskega lastnega zgodovinskega ozemlja,” je dodal Putin po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

EU ruskega predsednika Vladimirja Putina poziva, naj spoštuje mednarodno pravo ter naj ne prizna neodvisnosti proruskih separatistov v samooklicanih Ljudskih republikah Doneck in Lugansk. Če bo to storil, se je EU pripravljena odzvati odločno in enotno, je danes v Bruslju izpostavil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Ta odločen in enoten odziv vključuje sankcije, ki jih je pripravila unija skupaj z ZDA in drugimi partnericami, oziroma vsaj del teh sankcij, je dejal Borrell. “Če bo priključitev, bodo sankcije. Če bo priznanje, bom dal sankcije na mizo in ministri bodo odločili,” je poudaril.

Borrell je povedal, da so med današnjim zasedanjem zunanjih ministrov EU z veliko zaskrbljenostjo spremljali razpravo v okviru ruskega varnostnega sveta. Ob tem je po koncu zasedanja izpostavil, da po njihovem razumevanju končna odločitev še ni bila sprejeta.

Rusija, ki je z odnosom do Ukrajine ustvarila največjo grožnjo miru in stabilnosti v Evropi po drugi svetovni vojni, se mora sedaj sama odločiti, kako želi, da jo vidita mednarodna skupnost in zgodovina, je ob tem poudaril Borrell.

Izpostavil je tudi, da veleposlaništva in diplomatska predstavništva 26 članic unije in EU v Kijevu ostajajo odprta in v celoti delujoča. Izjema je le ena članica.

Ob tem je bil Borrell oster do Belorusije, ki ji je očital, da izgublja svojo suverenost in postaja satelit Moskve. Opozoril je, da bodo tudi Belorusijo doletele ostre sankcije, če bo sodelovala v napadu na Ukrajino.

EU se je sicer danes odločila za podporo ukrajinski vojski z vojaškim izobraževanjem, v državo pa bo poslala tudi misijo strokovnjakov za kibernetsko varnost, je še povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

V EU izražajo izjemno zaskrbljenost zaradi nasilja na vzhodu države ter zaradi izkrivljenega ruskega prikazovanja dogajanja. Rusija namreč za nasilje krivi ukrajinsko stran, s čimer želi po navedbah virov pri EU “utemeljiti, česar se utemeljiti ne da – napad na Ukrajino”.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je sicer danes Bruslju med drugim znova pozval k jasni perspektivi članstva Ukrajine, saj da bi bilo to jasno sporočilo Rusiji, da je Ukrajina del evropske družine, najboljši način za umiritev razmer.

Borrell je v povezavi s tem danes dejal, da dobro razume, da je za Ukrajino evropska perspektiva svetilnik, kot je bila za Španijo po koncu diktature. Jasno je, da ima Ukrajina evropsko perspektivo, in unija ji pomaga pri reformah, ki ji jo bodo pomagale uresničiti, je poudaril.

To je po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika tudi težava za Rusijo, saj Ukrajina ni vojaška grožnja Rusiji, je pa povsem demokratična in gospodarsko močna Ukrajina nevarno ogledalo za ruski politični sistem.

Kot že v preteklosti se je tudi danes v Bruslju omenjala možnost skupnega neformalnega srečanja zunanjih ministrov EU in Ukrajine v Kijevu. To je mogoče, a bo odvisno od okoliščin, ki so zdaj precej drugačne kot zjutraj ob začetku zasedanja, ko je še kazalo na vrh ZDA in Rusije, ob koncu dne pa je položaj povsem drugačen, je še dejal Borrell.

V pričakovanju sankcij v primeru ruskega vojaškega napada na Ukrajino se zastavlja vprašanje enotnosti članic unije. Za sankcije je potrebna enotnost, medtem ko Madžarska izraža naklonjenost Rusiji.

Na novinarsko vprašanje, ali bo morala unija za zagotovitev enotnosti glede sankcij proti Rusiji popustiti Madžarski glede kršitev v povezavi z vladavino prava, je Borrell odgovoril, da ne vidi povezave in ne razume vprašanja. “Enotnost glede Ukrajine je zagotovljena,” je zatrdil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen