Putin naznanil začetek vojaških operacij v Ukrajini, v Kijevu, Mariupolu in na vzhodu Ukrajine slišati eksplozije

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je v času, ko so člani Varnostnega sveta ZN v New Yorku kritizirali njegove poteze do Ukrajine, naznanil začetek vojaške operacije v Ukrajini. Ukrajinske vojake je pozval, naj odložijo orožje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin je vojno naznanil na televiziji. “Odločil sem se za vojaško operacijo,” je dejal in napovedal maščevanje proti vsakomur, ki se bo uprl. Ukrajince je pozval, naj se ne upirajo in odložijo orožje.

Rusko obrambno ministrstvo je kasneje sporočilo, da se “pripadniki ukrajinske obmejne straže ne upirajo ruskim enotam”. “Ukrajinska protiletalska zaščita je onesposobljena. Zmogljivosti vojaške infrastrukture ukrajinskih letalskih sil so zmanjšane,” so zapisali na ruskem ministrstvu po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Zatrdili so še, da enote ruske vojske ne izvajajo napadov na ukrajinska mesta. “Vojaška infrastruktura, zmogljivosti protiletalske zaščite, letalska oporišča in letalstvo ukrajinskih oboroženih sil so bili onesposobljeni z natančnim orožjem,” so sporočili.

Na ruskem obrambnem ministrstvu so zavrnili tudi navedbe ukrajinske vojske, da je sestrelila ruska letala.

Obenem je Rusija na jugu države začasno ustavila obratovanje 12 letališč, še poroča Tass.

Iz ukrajinske prestolnice Kijev, pristaniškega mesta na vzhodu Ukrajine Mariupol in drugih delov države poročajo o močnih eksplozijah, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je sporočil, da je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil obsežno invazijo na Ukrajino.

V središču Kijeva sta zgodaj zjutraj odjeknili dve eksploziji, nato pa je bilo slišati zvoke siren reševalnih vozil, poroča AFP.

Iz pristaniškega mesta Mariupol, ki je največje mesto v bližini frontne črte na vzhodu Ukrajine, poročajo o topniškem obstreljevanju. V Kramatorsku, ki je še bližje frontni črti, pa so odjeknile najmanj štiri močne eksplozije.

Eksplozije je slišati tudi v Harkovu v bližini meje z Rusijo.

O zvokih eksplozij poročajo še iz pristaniškega mesta Odesa na jugu države, oddaljenega približno 600 kilometrov od frontne črte.

“Putin je ravnokar sprožil obsežno invazijo na Ukrajino. Miroljubna ukrajinska mesta so tarča napadov. To je vojna agresije. Ukrajina se bo branila in zmagala. Svet lahko in mora ustaviti Putina. Čas za ukrepanje je zdaj,” je na Twitterju zapisal ukrajinski zunanji minister Kuleba.

Ruski predsednik Putin je zgodaj davi naznanil začetek vojaške operacije v Ukrajini. Ukrajinske vojake je pozval, naj odložijo orožje. Pred tem sta Rusijo za pomoč pri “obrambi pred ukrajinsko vojsko” pozvala voditelja proruskih separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki ju je Moskva priznala kot neodvisni ljudski republiki.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen