Prestige Tourism napoveduje sklenitev memoranduma z zavezami za razvoj Save

0

Projektno podjetje Prestige Tourism, ki je s skladom York sklenilo dogovor o nakupu 43,2-odstotnega deleža družbe Sava, zavrača medijske navedbe o načrtovanem razkosanju in odprodaji turističnih zmogljivosti podjetja Sava Turizem. Če državni akterji ne bodo izkoristili predkupne pravice, napovedujejo podpis memoranduma z razvojnimi zavezami.

V družbi Prestige Tourism v sporočilu za javnost zagotavljajo, da želijo hotele in spremljajočo infrastrukturo z lastno naložbo celovito obnoviti, saj njihovo sedanje stanje, kot so prepričani, ne omogoča razvoja. Načrtujejo tudi dodatno zaposlovanje ob izboljšanju delovnih pogojev, saj zaradi nestimulativnih delovnih pogojev zaposleni zapuščajo sektor. Napovedujejo še, da bodo ohranili domačo dobaviteljsko verigo.

Zaveze so pripravljeni sprejeti in jih tudi ustrezno zavarovati. Kot navajajo, želijo v Slovenijo vstopiti z jasnimi načrti in merljivimi učinki ter dogovori.

“V primeru, da se država ne bo odločila za uveljavitev svoje predkupne pravice, bomo skupaj pripravili in podpisali memorandum, v katerem bodo zapisane dogovorjene zaveze,” napovedujejo. Pripravljeni so sodelovati z odločevalci kot partnerji v tem procesu, in to ne le pri pripravi zavez in memoranduma, ampak tudi pri izvedbi načrtovanega investicijskega cikla in poročanju o njegovi uspešnosti in izpolnjevanju zavez.

V projektnem podjetju, za katerim stoji madžarski kapital, ponavljajo, da v Savo vstopajo kot dolgoročni in strateški partner, z “načrtom spodbuditve naložbenega cikla, ki bo močno izboljšal kakovost storitev, prihodke in vrednost celotne družbe”. Pri tem, podobno kot že minuli teden, izpostavljajo, da bodo v ta namen prispevali 200 milijonov evrov lastnih naložbenih sredstev.

Portal Necenzurirano je sicer konec tedna na podlagi neuradnih informacij več virov pisal, da naj bi Prestige Tourism po pridobitvi delnic Save zahteval, da mora ta zaradi visoke zadolženosti povečati svoj kapital. Državni lastniki – to so poleg Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe še Zavarovalnica Triglav in nekatere njene družbe – naj bi s povečanjem kapitala (v vrednosti 200 milijonov evrov) soglašali, a naj pri dokapitalizaciji ne bi sodelovali, tako da bi madžarska družba postala večinska lastnica.

Nato naj bi Savo razkosali. Hotele v Portorožu in na Bledu naj bi oddelili na novo podjetje, ki bi ga prodali vnaprej izbranemu kupcu – to je po informacijah portala hrvaška turistična skupina Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije, ki je od leta 2019 v lasti nemške družine Luerssen – preostali del Save pa bi ostal v rokah madžarskih lastnikov, pozneje bi jih lahko od njih odkupila madžarska država.

V Prestige Tourism v odzivu trdijo, da ne obstajajo načrti razkosanja hotelske skupine in ločene odprodaje zmogljivosti in da želijo skupino povezati in okrepiti, ne pa ošibiti. “O tem ne obstajajo ne pogovori in ne dogovori, s hrvaško hotelsko skupino ali s komerkoli drugim,” zagotavljajo.

Dodajajo, da niso zainteresirani za nakup drugih slovenskih hotelskih kompleksov in skupin ali obalnih zemljišč v slovenski Istri. “V tej fazi smo zainteresirani izključno za družbo Sava in izkoriščenje njenega turističnega potenciala,” pravijo. V zadnjih dneh so se namreč v medijih pojavile tudi informacije, da madžarski kapital opreza še za družbo Istrabenz Turizem s hoteli Lifeclass v Portorožu in za nepremičninami v Izoli.

Na navedbe, da madžarski vlagatelji delujejo v sozvočju z vladajočo madžarsko stranko Fidesz in s trenutno slovensko vlado, odgovarjajo, da so “trditve o povezavi naših poslovnih načrtov v Sloveniji z odločevalci na tej ali drugi strani meje neresnične in zavajajoče”. “Smo gospodarska družba, ki se ukvarja z razvojem svoje poslovne dejavnosti. V Slovenijo želimo vstopiti z jasnimi načrti in merljivimi učinki ter dogovori,” zagotavljajo.

Pri tem obžalujejo, da je njihova naložba postala “talec izjemno ostre diskusije v Sloveniji”, s katero po vsebini niso povezani in kot tuji naložbenik ne želijo biti del notranjepolitičnih razprav.

“Kupiti želimo delež v podjetju, ki ga želimo razvijati, v sodelovanju z okoljem, v katerem deluje. Deleže kupujemo od zasebnega lastnika in državo vidimo kot partnerja v razvoju skupine Sava, neodvisno od značilnosti vsakokratne odločevalske večine ali manjšine,” so še zapisali in dodali, da njihovi lastniki nimajo zgodovine izčrpavanja družb, zaprtih in zanemarjenih hotelov ali odpuščanj, temveč “izkušnje z lastništvom in vodenjem hotelov z zgodovino uspešnega upravljanja dejavnosti”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen