Povejmo po domače 3.: “Farbajo vas in lažejo vam”

4

Piše: dr. Vinko Gorenak

Spoštovane gledalke, spoštovani gledalci! Povejmo po domače: “farbajo vas” ali “lažejo vam”. Še ne veste zakaj? Sledite nekaterim mojim argumentom.

Ustvarjanje in ne merjenje javnega mnenja

Že dolgo je znano, da večina javnomnenjskih agencij, javno mnenje ustvarja in ne meri. Ste bili že kdaj deležni telefonskega klica, kjer so vas prijazno povprašali kateri politik je za vas najbolj priljubljen v Sloveniji?

Mene so poklicali enkrat pred nekaj leti in nikoli več. Prijazna dama na drugi strani mi je naštela nekaj imen in priimkov znanih politikov, jaz pa sem imel možnost, da se povsem svobodno opredelim.

Toda, ko sem tej prijazni dami povedal, da je zame najboljši politik nekdo, ki ga ni naštela in da glasujem zanj, se je prijazno odzvala z besedami: “gospod osebe, za katero želite glasovati ni na mojem seznamu”.  No vidite, tako to poteka.

Že desetletje in več nazaj, je bil na naših anketah priljubljenosti na samem vrhu običajno evropski komisar ali komisarka, ali pa predsednik države, pa naj si gre za Drnovška ali Turka ali pa za Potočnika ali Bulčevo. Čeprav večina med nami ni imela niti pojma, kaj evropski komisar sploh dela.

Še nekaj dni nazaj je bila najbolj priljubljena političarka v Sloveniji evropska poslanka Ljudmila Novak, hudo je menda prekosila tudi Boruta Pahorja, da ne govorimo o Janezu Janši. Ni pa več na lestvicah priljubljenosti evropskega komisarja Janeza Lenarčiča.

Po zadnjih meritvah javnega mnenja je z vrha lestvice izpadla tudi Ljudmila Novak. Kaj vam to pove? Odgovor je jasen, agencije, ki javno mnenje ustvarjajo, in ne merijo, jo pač niso uvrstile na seznam najbolj priljubljenih politikov, zato je z lestvic izginila. Naši južni sosedje bi rekli “uzela jo magla” ali po slovensko – vzela jo je megla.

Po Jankoviču, Cerarju in Šarcu je zvezda Golob

Je pa zato kar na enkrat najbolj priljubljen politik Robert Golob. On sploh ni politik, pravi, da vodi gibanje “Svoboda” ali kako se že imenuje.

Do sedaj nismo videli niti poskusa, da bi registriral politično stranko, jo je pa prevzel od Jureta Lebna. A ni to enostavno, stranko prevzameš in jo takoj preimenuješ v gibanje. A razen bivše sodnice Urške Klakočar Zupančič, ne poznamo praktično nobenega člana. Neke vrste kongres so izpeljali virtualno brez navzočnosti javnosti. Mogoče sta bila na virtualnem kongresu le on in omenjena gospa. Kdo bi vedel.

Levosučni mediji pa vztrajno prikrivajo višino njegove plače in nagrad. Ta je po izračunih nekaterih medijev (objava dokumenta A. Hojsa na TW profilu 12.02) do novembra 2021 znašala 400.000 evrov bruto. Če upoštevamo podatek, da je povprečna pokojnina 750 evrov, potem je jasno, da je Golob na letni ravni zaslužil 533 pokojnin, tistega upokojenca, ki ima 750 evrov pokojnine.

Si predstavljate 533 pokojnin po 750 evrov? To presega plačo ameriškega predsednika. Ta na letni ravni zasluži le borih 400.000 dolarjev ali 353.000 evrov (bruto). Pravi revež je torej tale ameriški predsednik napram našemu Golobu. Je to normalno? Ne ni, tudi nezakonito je. In ta  gospod, naj bi se sedaj boril za delavske in upokojenske pravice? Malo “morgen” – seveda da ne – farbajo vas in lažejo vam.

Toda s tem se ne ukvarjajo niti levosučni mediji niti KPK. So pa zato spanje v hotelu z zajtrkom Aleksandre Pivec v višini 400 evrov na račun Občine Izola, razglasili za največji zločin, zaradi katerega je morala zapustiti tako DESUS kot tudi ministrsko mesto. Narobe svet torej.

Toda vse to ni važno. Robert Golob je kar naenkrat najbolj priljubljen politik v Sloveniji. Je to ustvarjanje javnega mnenja in ne merjenje javnega mnenja. Ja seveda, kaj pa drugega.

Te dni se ponovno pojavlja ekonomist Jože P. Damjan, ki menda prav tako želi rešiti državo in vas, na volitvah 24. aprila 2022. Kdo bi vedel, morda bo Roberta Goloba v naslednjih dneh iz javnomnenjskih anket odnesla megla (uzela magla, bi rekli naši južni sosedje) in najbolj priljubljen politik utegne postali Jože P. Damjan. Morda pa celo “Racman Jaka”, kdo bi vedel, do 24. aprila 2022 je še veliko časa.

Ampak pazite, ko se oglasi mali Milan iz Murgel na levi politični sceni nastane tišina. “Golob je priložnost” je dejal pred dnevi. Ste opazili – prvaki KUL: Fajonova, Šarec, Mesec in Bratuškova so naježili obrvi, njihov pogled je postal mrk in s prisiljenim nasmehom na obrazu. So pa Goloba povabili na pogovor. Ugotovili so menda, da imajo veliko skupnega, ker je tako določil Milan iz Murgel, a kaj imajo skupnega niso povedali. To je tudi razumljivo saj Golob takrat še ni imel niti stranke niti programa.

Pojavljanje novih in novih list, gibanj ali kandidatov na levi politični sceni, seveda sploh ne škodi desnemu političnemu prostoru. Vsi novi Golobi, Damjani ali Racmani jemljejo glasove le levim političnim strankam, zlasti Šarcu in Bratuškovi, zato sta njuna obraza še najbolj zaskrbljena in to upravičeno – novi obrazi ju utegnejo poslati na smetišče zgodovine.

Na levem političnem polu vlada torej strah, nemir, nelagodje in nezaupanje. Ni še popolnoma jasno, kaj bo v svojem zadnjem “političnem boju za njihovo stvar”  (tako je dejal), odločil mali Milan iz Murgel. Kaj pa če se odloči za Tanjo Fajon? Malo verjetno, saj so iz njegovega kroga že pred časom prihajale informacije, da ona pač ni “material” za vodenje države. In s tem se lahko še kako strinjamo.

Vlada menda prodaja hotele Madžarom

Pa pojdimo k sosedom Madžarom. Njim naj bi prodali 43 % delež v hotelski verigi Sava. Grozno, to je orbanizacija Slovenije, to je popolnoma nedopustno. Tega vlada Janeza Janše pač ne sme narediti. Toda povejmo po domače – farbajo vas in lažejo vam.

Janševa vlada Orbanu in Madžarom pač ne prodaja niti žlice v enem samem hotelu, kaj šele kak hotel. Vlada Mira Cerarja je pa res prodala 43% delež v hotelski verigi Sava ameriškemu finančnemu skladu York. Ta pa je tisti, ki isti delež sedaj prodaja Madžarom. To je torej prava resnica.

Slovenka leta 2021

Za konec pa še poslastica, saj veste tortice so pač na koncu obroka. Pa smo jo dobili, Slovenko leta namreč. Bralci Jane, nisem vedel, da ta tednik, v lasti tajkuna in obsojenca Martina Odlazka, še obstaja, so namreč izbrali Niko Kovač, za slovenko leta 2021. Pravo norčevanje iz zdrave kmečke pameti. Se vam ne zdi, da bi si to veliko bolj zaslužila kakšna medicinska sestra, ki je reševala življenje na kakšnem Covid oddelku, morda bi to lahko bila kakšna mamica z veliko otroki, ali pa kmetica, ki gara na kmetiji. In kdo je Nika Kovač? Povzpetna gospodična, ki protestira proti vladi po Ljubljani in s svojim zavodom 8. Marec “gunca afne” za davkoplačevalski denar. Ja tudi tako vas farbajo in vam lažejo.

Št. komentarjev: 4
 1. Micka Kovačeva pravi

  Če kdo farba in laže , je to Tomašič na n tv

 2. Micka Kovačeva pravi

  Gorenakovi argumenti ( nebuloze) , so na politem kisu , očitno, evangelij

 3. Pubec pravi

  To so ugotovitve najbolje plačanega sds kolumnista? Bizarni zaključki

  1. Re gornjim pravi

   Kdo nam laže? Ja Gorenak!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen