Del ruskih sil v bližini Ukrajine se po navedbah Moskve vrača v svoja oporišča

0

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so se nekatere ruske vojaške enote, ki so razporejene v bližini Ukrajine, začele vračati v svoja oporišča, poroča ruska tiskovna agencija Tass. To so potrdili tudi v Kremlju. Iz Kijeva pa so sporočili, da so skupna diplomatska prizadevanja Ukrajine in Zahoda uspela zaustaviti rusko zaostrovanje.

“Enote ruskega južnega in zahodnega vojaškega okrožja so po opravljenih nalogah že začele nalagati svojo opremo za odhod,” je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov ter dodal, da se bodo ruski vojaki po zaključku vaj vrnili v svoje baze.

“Ker se ukrepi bojnega usposabljanja bližajo koncu, bodo čete, kot vedno, izvedle kombinirane premike do svojih stalnih oporišč,” je dodal Konašenkov.

Tudi Kremelj je danes potrdil, da je načrtovan umik nekaterih sil z ukrajinske meje, a pri tem poudaril, da se bo Rusija še naprej sama odločala o premeščanju svojih enot.

Rusija bo nadaljevala s prakso izvajanja vojaških vaj na svojem ozemlju in o tej pravici ne bo razpravljala z nikomer, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “Rusija je izvajala in bo še naprej izvajala vaje na celotnem ozemlju Ruske federacije,” je poudaril.

“Vedno smo govorili, da se bodo po končanih vajah (…) čete vrnile v svoje stalne baze. Tu ni nič novega. To je običajen proces,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v ponedeljek sporočil, da se nekatere obsežne vojaške vaje v Rusiji in Belorusiji bližajo koncu. Skupne vaje z Belorusijo naj bi po njegovih navedbah potekale do 20. februarja.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je medtem na družbenem omrežju Telegram zapisala: “15. februar 2022 se bo zapisal v zgodovino kot dan, ko je bila premagana zahodna vojaška propaganda,” poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je dodala, je bil Zahod osramočen “brez enega izstreljenega naboja”.

V Kijevu so medtem danes sporočili, da sta Ukrajina in Zahod z diplomacijo preprečila rusko eskalacijo. “Mi in naši zavezniki smo uspeli preprečiti nadaljnjo eskalacijo Rusije,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ruski zunanji minister Dmitro Kuleba.

“Sredi februarja smo že in vidite, da diplomacija še naprej deluje,” je dodal.

Ukrajinski uradniki so tedne dvomili v poročila ameriških obveščevalnih služb, da se Rusija pripravlja na skorajšnji napad na zahodno sosedo. Kuleba je danes sicer še poudaril, da so napetosti vzdolž ukrajinskih meja še vedno visoke in da mora Rusija umakniti preostale sile.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen