Biden ameriške državljane pozval, naj zapustijo Ukrajino, ameriški obveščevalci pa – Moskva pospešuje korake za obsežen napad na Ukrajino

0

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek pozval ameriške državljane, naj zaradi povečanega tveganja ruske invazije nemudoma zapustijo Ukrajino. Opozoril je, da bi razmere v regiji lahko hitro ušle izpod nadzora, in ponovil, da ne bo poslal ameriških vojakov za reševanje Američanov, če Rusija napade Ukrajino.

“Ameriški državljani bi morali oditi zdaj,” je dejal Biden v intervjuju za televizijsko mrežo NBC News. “Opravka imamo z eno največjih vojsk na svetu. To je zelo drugačna situacija in stvari bi lahko hitro ušle izpod nadzora,” je opozoril, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napetosti med Washingtonom in Moskvo so največje od hladne vojne, po nekaterih ameriških ocenah pa je Rusija v bližini meje z Ukrajino namestila že približno 130.000 vojakov.

Kot je dejal Biden, ruska razporeditev raket, težkih oklepnikov in vojakov predstavlja “nevaren trenutek” za Evropo približno tri desetletja po razpadu Sovjetske zveze.

Na vprašanje, ali obstaja kakšen scenarij, po katerem bi ZDA potencialno poslale vojake za reševanje Američanov iz Ukrajine, je Biden odgovoril: “Ne. To je svetovna vojna, ko Američani in Rusija začnejo streljati drug na drugega.”

V Kijevu so medtem danes omilili Bidnov poziv Američanom in poudarili, da navzočnost ruskih sil ob meji z Ukrajino ni znak neizbežne ruske invazije.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je dejal, da je Biden preprosto ponovil prejšnje smernice ameriškega zunanjega ministrstva. “V tej izjavi ni nič novega. Poznamo stališče ZDA, ki so že dale takšne izjave,” je izjavil Kuleba po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kot je še dejal, so Američani že začeli evakuirati nekaj osebja veleposlaništva in družinskih članov. To sicer ni prvič, da skuša Ukrajina zmanjšati resnost opozoril glede ruske invazije. Kuleba je tako že pred dnevi zavrnil “apokaliptične napovedi” o možnem ruskem napadu, potem ko so ZDA opozorile, da po ocenah ameriških obveščevalnih služb Moskva pospešuje korake za obsežen napad na Ukrajino.

Zahod Kremelj obtožuje, da po priključitvi Krima leta 2014 zdaj pripravlja novo invazijo na Ukrajino. Rusija je obtožbe zavrnila in trdi, da želi le zagotoviti svojo varnost pred sovražnostjo Kijeva in Nata.

Skupne vojaške vaje Rusije in Belorusije, ki potekajo v beloruski regiji Brest in na katerih po ocenah zveze Nato sodeluje okoli 30.000 ruskih vojakov, bojazni Zahoda, da bo Moskva napadla Ukrajino, še dodatno krepijo. V Moskvi medtem zatrjujejo, da bodo vaje potekale v skladu z mednarodnimi določili in da se bodo ruski vojaki po koncu vaj vrnili v domovino.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen