ZDA verjamejo, da bo Rusija napadla Ukrajino najkasneje do sredine februarja

0

Namestnica državnega sekretarja ZDA Wendy Sherman je na Evropskem strateškem forumu Jalta v Washingtonu povedala, da se bo ruski predsednik Vladimir Putin glede na vse znake odločil za napad na Ukrajino do sredine februarja, ne glede na kampanjo pritiska, ki jo na Moskvo izvaja Zahod.

Pojma nimam, ali je sprejel dokončno odločitev, vendar pa vidimo znake, da se bo za uporabo vojaške sile odločil od zdaj pa do sredine februarja,” je dejala Shermanova in dodala, da bo na odločitev morda vplivala predvidena udeležba Putina na otvoritveni slovesnosti zimskih olimpijskih iger v Pekingu 4. februarja.

“Mislim, da kitajski predsednik Xi Jinping ne bo ravno navdušen, če se bo Putin odločil, da takrat napade Ukrajino in to lahko vpliva na njegovo razmišljanje,” je dodala in ponovila, da si ZDA prizadevajo za diplomacijo, ampak so pripravljene na najhujše. In na vse možne scenarije, od manjših vpadov na ukrajinsko ozemlje do velike invazije.

Rusija je nakopičila vojaške enote ob meji z Ukrajino in Zahod meni, da bo prišlo do napada. “Kakršnakoli invazija bo imela izjemne posledice za Ukrajino in Evropo in bo poslala sporočilo vsemu svetu, da lahko tudi drugi avtokrati ravnajo nekaznovano in zaobidejo mednarodna načela suverenosti in ozemeljske celovitosti in zmožnosti držav, da si same izberejo svoja zavezništva,” je dejala Shermanova.

ZDA so po pozivu o odhodu družinskih članov ameriških diplomatov v Ukrajini in nasvetu Američanom naj ne potujejo v Ukrajino, danes dodale poziv vsem državljanom, ki so že v Ukrajini, naj razmislijo o odhodu. “Veleposlaništvo ZDA poziva državljane v Ukrajini naj razmislijo o odhodu, ker se lahko položaj vsak trenutek poslabša,” je sporočilo veleposlaništvo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen