Tudi vodja EPP Manfred Weber podprl kandidaturo Berlusconija za italijanskega predsednika

0

Predsedniško kandidaturo nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija je danes podprl tudi konservativni nemški politik, ki v Evropskem parlamentu vodi politično skupino Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber. Berlusconija so v petek uradno za svojega kandidata potrdile desnosredinske stranke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Kot vodja politične skupine Evropske ljudske stranke podpiram Berlusconija za predsednika Italije, saj je dokazal, da je sposoben opravljati to funkcijo,” je Weber povedal za časnik Corriere della Sera. Stranko EPP sestavljajo konservativne in desnosredinske stranke z vse celine.

Voditelji desne sredine so se v petek zvečer sestali v Berlusconijevi rimski vili. Predstavniki njegove konservativne stranke Naprej Italija, skrajno desne stranke Liga in skrajno desnih Bratov Italije so se strinjali, da je 85-letni Berlusconi prava oseba za predsednika. V izjavi so dejali, da ima Berlusconi “avtoriteto in izkušnje, ki si jih država zasluži, Italijani pa pričakujejo” v trenutnih težkih razmerah.

Medtem so vodilni politiki z levega pola kritizirali njegovo kandidaturo. Vodja populističnega Gibanja pet zvezd Giuseppe Conte je njegovo kandidaturo označil za nepredstavljivo.

Berlusconiju, ki je bil trikrat predsednik vlade, so sodili zaradi korupcije po tako imenovani aferi Rubygate. Sodili so mu tudi zaradi podkupovanja prič in glasbenika v povezavi z njegovimi zabavami z mladimi ženskami, vendar je bil lani oproščen.

Predsednika države Italijani ne volijo neposredno na volitvah, ampak ga izbirajo člani obeh domov italijanskega parlamenta ter predstavniki 20 italijanskih dežel. Prvo glasovanje je načrtovano za 24. januar, volitve pa bi lahko potekale več dni. Med kandidati se omenja tudi aktualni premier Mario Draghi, ki pa še ni uradno potrdili kandidature.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen