[Transparentnost pravosodja v praksi] Člani sodnega sveta bežali pred novinarji, čeprav slednji na ključna vprašanja glede Masleše niso dobili niti enega samega odgovora!

1

V četrtek je potekala 11. seja sodnega sveta, na kateri naj bi sodni svet med drugim razpravljal o problematiki v zvezi z medijskim poročanjem glede veljavnosti pravosodnih izpitov sodnika Branka Masleše in sodnice Jasminke Jaše Trklja. Po zaključeni seji so odšli skozi zadnja vrata v izogib novinarskim vprašanjem, kar je sprožilo buren odziv na družbenem omrežju Twitter, oglasil se je tudi Davorin Kopše, ki je nad seznam članov sodnega sveta člane označil kot “člane sramotnega sveta”.

Sodni svet, ki je ponovno zasedal v zvezi s ugotavljanjem verodostojnosti strokovnosti oziroma izobrazbi Branka Masleše in Jasminke Jaše Trklja, se je po četrtkovi seji izmuznil skozi zadnja vrata, kar pa očitno nakazuje na to, da se za zaprtimi vrati sodnega sveta nekaj “kuha” in karkoli že je, želijo, da javnosti ostane skrito. In kdo so člani sodnega sveta, ki si tako močno prizadevajo pomesti pod preprogo lažno verodostojnost pravosodnih izpitov ljudi, ki predstavljajo sodno vejo oblasti Slovenije?

Organ sestavljajo predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat (vrhovni sodnik), podpredsednica Urška Kežmah (odvetnica) ter člani Martina Colnar (okrajna sodnica svetnica), Andrej Razdrih (odvetnik), mag. Jonika Marflak Trontelj (višja sodnica svetnica), Frida Burkelc (višja sodnica), Milan Petek (okrožni sodnik), dr. Erik Kerševan (vrhovni sodnik), Andrej Rozman (upokojeni notar), mag. Emil Zakonjšek (ki je tudi Maslešev odvetnik) in dr. Saša Prelič (profesor).

Kljub temu, da je imel sodni svet na svojem dnevnem redu “seznanitev vprašanj z novinarji”, pa te seznanitve z odgovori še do današnjega dne nismo doživeli, javnost pa še kar čaka na odgovore na ključna vprašanja:

Zakaj na diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše, ki jo je objavilo vrhovno sodišče, ni nobenega pečata?

Katere obveznosti je moral gospod Masleša izpolniti, da se mu je priznal pravosodni izpit?

Ali je del teh obveznosti opravil tudi v okviru služenja vojaškega roka? Če da, katere?

Kje je opravljal pripravništvo (če ga je), glede na objavljen zakon na spletnem portalu prava.si iz nekdanje Socialistične republike Slovenije, v katerem je zapisano, da smejo pravosodni izpit opravljati tisti, ki so kot diplomirani pravniki najmanj dve leti opravljali pravniško delo pri sodišču?

Število komentarjev: 1
  1. raft pravi

    Morilce slovenskega naroda so obvarovali na način, da so zavlačevali s sodnimi postopki. Velika večina jih je že pocrkala brez obsodbe pred narodom. Tudi v primeru zlaganih sodnikov bo tako.
    Če bi v Sloveniji še živeli pokončni ljudje, se bi tile posra-neti pos-rali in pos-cali od strahu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen