Regijski delovni obisk vlade tokrat v Posavju

1

Vlada je z delovnim posvetom na gradu Brežice začela današnji obisk statistične regije Posavje. Posvetu v Brežicah bodo sledili ločeni programi predsednika vlade Janeza Janše in ministrske ekipe. Regijski obisk bodo z javno tribuno o razvoju posavske regije z župani in gospodarstveniki končali zvečer v Krškem.

Predsednik vlade Janša bo med drugim obiskal brežiško Fakulteto za turizem, v Sevnici se bo udeležil delovnega kosila s posavskimi župani in v Radečah obiskal podjetje Jomi Labels.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek bo med drugim obiskal podjetji Marsi Group v Jesenicah na Dolenjskem in Plastoform Blanca, v Sevnici pa se bo pogovoril s predstavniki več tamkajšnjih podjetij.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se bo med drugim sestal z županoma Brežic in Radeč ter z načelniki upravnih enot, minister za zdravje Janez Poklukar pa bo med drugim obiskal brežiško bolnišnico.

Posavje, po površini druga najmanjša statistična regija v državi, po podatkih Sursa obsega šest občin. Pokriva 968 kvadratnih kilometrov in je približno dvakrat večja od najmanjše slovenske regije. Na njenem območju so leta 2019 živeli štirje odstotki vseh prebivalcev Slovenije.

Posavske gospodarske družbe so po podatkih Ajpesa leta 2020 ustvarile 4,1 milijarde evrov skupnega prihodka, hkrati so ustvarile 106 milijonov evrov neto čistega dobička. Največ oz. skoraj dve tretjini prihodka je v Posavju predlani ustvarila energetika. Izidi poslovanja posavskih družb so bili predlani sicer slabši kot leto prej, vendar v primerjavi z drugimi regijami med boljšimi.

V Posavju od vlade po napovedih pričakujejo predvsem odgovore na vprašanja glede morebitne gradnje drugega bloka krške nuklearke, urejanja prometne in druge infrastrukture, ureditve protipoplavne varnosti in odprave razvojnih razlik.

Posavce med drugim zanima tudi pomoč države pri varovanju in izrabi kulturne dediščine ter odgovori glede vpliva epidemije covida-19 na gospodarstvo. Posavske podjetnike pa ta hip najbolj zanimajo morebitni vladni ukrepi, s katerimi bi se lahko zoperstavili vrtoglavim cenam energentov.

Število komentarjev: 1
  1. Pubec pravi

    So posavcem nesli predvolilne bonbončke?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen