Prva silvestrska turneja slovenskim skakalkam prinesla številne stopničke; kar tri uvrstitve na oder za zmagovalce na dveh tekmah!

0

Na Ljubnem ob Savinji se je z današnjo drugo tekmo končala premierna silvestrska turneja v smučarskih skokih za ženske. Pod prvo zlato sovo se je podpisala Avstrijka Marita Kramer, drugo mesto pa je pripadlo Niki Križnar. Na današnji tekmi je drugo mesto osvojila Urša Bogataj, slovenske skakalke pa so vnovič pokazale, da so močne kot ekipa.

O tem pričajo tri uvrstitve na oder za zmagovalce na obeh tekmah. Na prvi petkovi je slavila Nika Križnar, tretja pa je bila Ema Klinec, na drugi pa je slast stopničk okusila še tretja različna skakalka Urša Bogataj, ki je bila druga.

Obenem so se izkazale tudi druge skakalke, ki so sijajno dopolnile ekipni uspeh reprezentance. Ta trenutno zaseda drugo mesto z majhnim zaostankom za Avstrijo v pokalu narodov, kar veseli glavnega trenerja Zorana Zupančiča.

“Če po takem vikendu ne bi bili zadovoljni, bi to mejilo že na samovšečnost. Za nami je čudovit vikend z odličnim ekipnim izkupičkom. Po teh dveh tekmah smo se v pokalu narodov zelo približali Avstrijkam. To nas žene dalje, to je cilj celotne ekipe in kot je bilo napovedano, punce stopnjujejo svojo pripravljenost,” je dejal glavni trener in dodal: “Vsekakor ostajajo v športu višji cilji, težko se nam vse kar tako izide. Danes smo bili najprej v pričakovanju prve zmage Urše Bogataj, ki si jo res srčno želimo, kot drugo pa je tu skupni seštevek, zlata sova. Žal nam to ni uspelo, ampak vseeno odličen ekipni izplen.”

Turneja bo vsem skakalkam ostala v spominu kot prva tovrstna za ženske smučarske skoke. S tem je Ljubno ob Savinji znova oralo ledino v svetovnem pokalu, prihodnje leto pa se bo prizorišču pridružil še avstrijski Beljak, kot so danes potrdili predstavniki obeh delegacij.

Tudi skupna zmagovalka silvestrske turneje Marita Kramer se že veseli tekem na domači skakalnici, čeprav upa, da bodo dekleta kmalu nastopala na večjih skakalnicah. Vseeno pa je na račun organizatorjev in tekmovanja na skakalnici pod Rajhovko stresla same pohvale.

“To je zelo kul trofeja in kul prireditev. Da sem postala prva dobitnica zlate sove, me izjemno veseli. To je bil kar zahteven konec tedna, Ljubno je zame zahtevnejše prizorišče kot nekatera druga, zato sem se morala kar pošteno potruditi. Po kvalifikacijah sem bila že pošteno nervozna, ampak uspelo se mi je osredotočiti na močne točke. Vesela sem, da se je izšlo,” je dejala Kramerjeva.

Na današnji tekmi je končala na tretjem mestu, a si zagotovila skupno zmago. V seštevku štirih tekmovalnih serij je ugnala Križnarjevo za 4,2 točke. Tretja je bila današnja zmagovalka Japonka Sara Takanashi z zaostankom 6,4 točke. Avstrijka, sicer tudi najboljša skakalka te zime, je za skupno zmago v žep pospravila 10.000 švicarskih frankov (9600 evrov) in postala lastnica prve zlate sove.

Ta je široka 60 cm in visoka 45 cm, tehta pa 5,35 kg. Prevlečena je s 24-karatnim zlatom in vredna dobrih 12.000 frankov. Čas izdelave je bil več kot 30 dni, so sporočili iz Smučarske zveze Slovenije.

Japonka Takanashijeva pa je postala zmagovalka druge tekme silvestrske turneje za smučarske skakalke na Ljubnem ob Savinji. Za izkušeno Japonko je bila to 61. zmaga v svetovnem pokalu, skupno pa že 110. stopničke in prve v tej sezoni. Bogatajeva je še sedmič stala na odru za zmagovalke, od tega petič to sezono in ostaja najboljša slovenska skakalka to zimo.

“S tem sem zadovoljna. Nekaterim uspe hitreje, nekateri pa se moramo za to ‘ful’ truditi. Upam, da se bo meni tudi poklopilo, tega bi bila vesela. Če se mi ne bo, pa tudi ne bom slabe volje,” je dejala Bogatajeva, ki je prav na Ljubnem na skakalnici pod Rajhovko prvič v karieri stala na stopničkah. Tokrat je bila druga na premierni silvestrski turneji.

“Super, Slovenci znamo kar dobro organizirati te stvari. Za Slovenijo je lepo, da se je prva turneja odvila tukaj. Upam, da bo šlo v tej smeri tudi naprej in da Ljubno ostane na programu,” je še o turneji spregovorila Bogatajeva.

Slovenski ekipni uspeh so danes dopolnile Ema Klinec s četrtim, Nika Križnar s petim ter Nika Prevc z uvrstitvijo kariere na sedmem mestu.

“Zelo sem vesela celotne turneje, če bi par dni prej nekdo rekel, da bi bila skupno druga, bi takoj podpisala. Prvi dan, prvo mesto, to sem si želela in izpolnila cilj, da na domači tekmi stojim na najvišji stopnički in zapojem himno. Škoda, da ni bilo navijačev, ampak se je čutilo, da so nas podpirali prek televizijskih ekranov. Kar se tiče današnjega dne je manjkalo to, kar sem našla včeraj. Tisto sproščenost, uživanje v zraku in tukaj sem največ metrov izgubila,” je po drugem mestu v skupnem seštevku dejala Križnarjeva.

Špela Rogelj je zadnjič skočila na Ljubnem ob Savinji in zasedla 16. mesto. V finalu je nastopila še Jerneja Brecl, ki je bila tako kot v petek 26. V petek je tik pod stopničkami ostala Bogatajeva na četrtem mestu, Nika Prevc je bila 11., Špela Rogelj pa 14. V mesecu januarju veliko priložnosti za odmevne skakalne uvrstitve pri ženskah ne bo.

Mednarodna smučarska zveza namreč ni našla zamenjav za odpadle tekme na Japonskem v Sapporu in Zau, kar pomeni, da bo naslednje prizorišče ženskih skokov šele v Willingenu konec januarja. Potem pa sledi pot proti Pekingu in naslednjem vrhuncu te sezone. Olimpijske igre se bodo začele 4. februarja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen