Prihodnji teden predvidoma jasnejši obrisi politične re-aktivacije Roberta Goloba; Požar napoveduje “nabildano” pro-Golob premiersko anketo

0

Tudi prihodnji teden prinaša predvolilne aktivnosti političnih strank. Med drugim naj bi bolj jasna postala napovedana politična aktivacija nekdanjega predsednika uprave GEN-I Roberta Goloba, ki se je v preteklih tednih že srečal z nekaterimi akterji obstoječih in nastajajočih političnih strank. SD pa načrtuje sejo predsedstva stranke.

Golob bo v ponedeljek na novinarski konferenci predstavil poslovne rezultate GEN-I za leto 2021, pričakovati pa je, da se pri tem ne bo mogel izogniti novinarskim vprašanjem o njegovi prihodnji politični poti ter o tem, v kakšni vlogi bo nastopil na prihajajočih državnozborskih volitvah.

V sredo pa naj bi se odvil kongres stranke Zelenih dejanj (Z.Dej) pod vodstvom nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna, kjer bo po neuradnih informacijah, ki so po medijih zaokrožile v tem tednu, vodenje stranke prepustil prav Golobu. Informacije ne Golob ne Leben nista ne potrdila ne zanikala. To naj bi bil sicer prvi korak v smeri Golobovega nastopa na aprilskih parlamentarnih volitvah.

Golob se je v preteklem tednu že sestal s predstavniki LMŠ, Levice in SAB. Kot je v petek na novinarski konferenci pojasnil predsednik LMŠ Marjan Šarec, obstaja možnost sodelovanja njegove stranke z Golobom, a le, če se bo strinjal z desetimi zavezami, ki so zapisane v sporazumu koalicije KUL. V Levici so srečanje z Golobom označili za spoznavno.

V SAB pa so zanikale navedbe, ki so se pojavile v medijih, da naj bi se z Golobom povezovali še pred volitvami, sploh v primeru, če SAB ne bi kazalo, da bi lahko prestopila parlamentarni prag. Kot je za STA povedal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič, se bo SAB držala zaveze, ki jo je dala koaliciji KUL, po volitvah pa so se pripravljeni pogovarjati z vsemi, ki delijo njihove vrednote, v želji, da se oblikuje močna in stabilna vlada.

Prav tako naj ne bi bilo nič resnega v špekulacijah o sodelovanju Goloba z enim od pobudnikov nedavno ustanovljenega Kluba neodvisnih županj in županov Vladimirjem Prebiličem. Kot je slednji navedel za STA, se z Golobom za zdaj (še) nista srečala.

Pred prihajajočimi volitvami se sicer vse bolj stopnjujejo aktivnosti tudi parlamentarnih strank. V ponedeljek se bo tako virtualno sestalo predsedstvo SD, na mizi pa bosta aktualno politično dogajanje in predstavitev novega predsednika strokovnega sveta SD za gospodarstvo Sandija Češka.

V poslanski skupini DeSUS medtem razmišljajo kako, predvsem pa kam naprej. Vse glasnejša so ugibanja o prestopu poslancev Ivana Hršaka in Branka Simonoviča k Naši deželi Aleksandre Pivec, morda celo v NSi. Kot je za STA napovedal Simonovič, bo odločitev sporočil po skupščini izolske izpostave stranke DeSUS, ki bo v petek in na kateri bodo Simonoviča razrešili. Predsednik stranke DeSUS Ljubo Jasnič je medtem ta teden povedal, da se o skupni kandidatni listi na volitvah dogovarjajo z novoustanovljeno stranko LIDE pod vodstvom aktualnega predsednika DZ Igorja Zorčiča.

Kandidatne liste sestavljajo tudi v zavezništvu Povežimo Slovenijo. Da so uskladili vseh 77 okrajev, je pred dnevi na družbenem omrežju Twitter sporočil predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler. Po informacijah N1 pa predsednik SLS Marjan Podobnik na volitvah ne bo kandidiral, kandidirati pa bi utegnil svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja, Ernest Petrič, ki naj bi se odločal med kandidaturo na državnozborskih in kandidaturo na predsedniških volitvah.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen