Predsednik Evropskega parlamenta Sassoli zaradi okvare imunskega sistema v bolnišnici, že dalj časa ima resne težave z zdravjem

0

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je zbolel in se zdravi v bolnišnici v Italiji zaradi zapletov pri delovanju imunskega sistema, so sporočili danes iz Evropskega parlamenta v Bruslju. 65-letni Sassoli ima sicer že dlje časa resne težave z zdravjem, pred tem se je septembra lani zdravil zaradi pljučnice.

Sassoli se od 26. decembra lani zdravi v bolnišnici v Italiji. “Ta hospitalizacija je bila potrebna zaradi resnega zapleta, povezanega z okvaro imunskega sistema,” je sporočil predsednikov govorec Robert Cuillo. Posledično so bile odpovedane vse predsednikove uradne dejavnosti, je še zapisal, drugih podrobnosti pa ni navedel.

65-letni Sassoli je bil hospitaliziran že drugič v treh mesecih. Lani septembra so ga zaradi pljučnice prepeljali v bolnišnico v Strasbourgu, nato pa je bil zaradi zdravljenja odsoten skoraj dva meseca.

Sassoli, ki prihaja iz vrst evropskih socialistov (S&D), je bil za predsednika Evropskega parlamenta izvoljen julija 2019, mandat pa se mu v skladu z dogovorom treh največjih političnih skupin Evropske ljudske stranke (EPP), S&D in liberalcev (Renew) izteče v tem mesecu. Sredi decembra lani je sporočil, da se za drugo polovico petletnega mandata ne bo potegoval.

Prihodnji teden bo v Strasbourgu prvo letošnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi izbirali novo vodstvo, ob predsedniku tudi podpredsednike parlamenta.

V EPP so novembra lani za kandidatko za predsednico parlamenta za drugo polovico petletnega mandata izvolili Maltežanko Roberto Metsola. Svojo kandidatko ima tudi Levica, in sicer špansko evroposlanko Siro Rego, v skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa so izbrali Poljaka Kosmo Zlotowskega.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen