Na Dunaju konec januarja razstava Freud – Dali: Obsedenost

0

V muzeju Spodnji Belvedere na Dunaju bodo konec januarja odprli razstavo Dali – Freud: Obsedenost. S približno 100 deli – slikami, kipi, fotografijami, filmi, knjigami, dnevniki, pismi in drugimi dokumenti – bo osvetlila Dalijevo osebnost ter umetniku sledila od odkritja Freudovih spisov do njegovega srečanja s psihoanalitikom v Londonu leta 1938.

Španski umetnik Salvador Dali se je prvikrat in tudi edinkrat s svoji idolom, slovitim psihoanalitikom Sigmundom Freudom srečal 19. julija 1938 v Londonu. Vendar so Dalijeva velika pričakovanja ostala neizpolnjena. Njegova ambiciozna želja, da bi Freud priznal njegovo paranoično-kritično metodo z znanstvenega vidika, se ni uresničila. Pozneje je bil ustanovitelj psihoanalize bolj navdušen, kot je pričakoval, in se je nagibal k ponovnemu razmisleku o svojem dotlej distanciranem odnosu do nadrealizma.

Kot piše na spletni strani muzeja, je bilo za mladega umetnika branje razlage sanj eno najpomembnejših odkritij v njegovem življenju. V Freudovih spisih je našel ključ do skritih strahov, želja in obsesij, ki so ga spremljali od otroštva. Pod tem vplivom je od leta 1926 raziskoval poetiko nadrealizma in razvil nov vizualni jezik, zaradi katerega je njegovo delo še danes edinstveno.

Razstava se poleg Dalijevega srečanja s Freudom osredotoča tudi na druga pomembna umetnikova srečanja, na primer s pesnikom Federicom Garcio Lorco in filmskim ustvarjalcem Luisom Bunuelom v Madridu, še piše na spletni strani muzeja.

Dali (1904-1989) je na podlagi intenzivnega študija psihoanalize razvil t.i. paranoično-kritično metodo slikanja, s katero je kot izreden risar naturalistično natančne slikovne detajle združeval v ekscentrične in celo absurdne kombinacije, ki jih je sam imenoval ročno naslikane fotografije sanj.

Ukvarjal se je tudi s hepeningi, sodeloval je pri snemanju filmov, na primer pri filmih Andaluzijski pes in Zlata doba Luisa Bunuela. Med njegovimi najbolj znanimi deli je tudi ciklus ilustracij z motivi Dantejeve Božanske komedije.

Razstava bo na ogled od 28. januarja do 29. maja 2022, še piše na spletni strani muzeja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen