Lani iz Francije na Otok prek Rokavskega preliva prišlo rekordnih 28.000 migrantov; britanski parlament zaostruje azilno zakonodajo

0

Iz Francije v Veliko Britanijo je lani prek Rokavskega preliva na majhnih čolnih prišlo rekordnih več kot 28.000 migrantov, po poročanju britanske tiskovne agencije PA kažejo podatki britanskih oblasti.

V letu 2021 je iz Francije na Otok prek Rokavskega preliva prišlo najmanj 28.395 migrantov, kar je več kot trikratnik števila migrantov, ki so po tej poti v Veliko Britanijo prišli leta 2020, poročanje PA povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Največ prihodov na mesečni ravni so zabeležili novembra lani, in sicer 6869, k čemur so prispevali ugodni vremenski pogoji. Največ migrantov v enem dnevu pa je prišlo 11. novembra, ko jih je britanske obale doseglo 1185.

Večje število migrantov deloma pripisujejo tudi uporabi večjih čolnov, na katerih je bilo v povprečju okoli 28 ljudi, včasih pa tudi do 50.

Za številne se je pot prek Rokavskega preliva končala tragično. Tako je v nesreči ob francoski obali 24. novembra lani umrlo najmanj 27 migrantov, med njimi so bili večinoma moški, pa tudi sedem žensk, ter 16-letnik in sedemletnik.

Zaradi povečanega števila migrantov, ki se odpravljajo na pot proti Otoku, so se močno zaostrili tudi odnosi med Londonom in Parizom.

Britanski parlament trenutno obravnava predlog zakona, s katerim bi azilno zakonodajo občutno zaostrili. V skladu z novo zakonodajo bi lahko ljudi, ki v Veliko Britanijo vstopijo nezakonito, v prihodnje strožje kazensko preganjali, njihove prošnje za azil pa bi obravnavali strožje kot prošnje tistih, ki v državo pridejo zakonito. Spremembe tudi dovoljujejo britanskim oblastem, da migrante, ki skušajo na čolnih prečkati Rokavski preliv, izženejo oziroma potisnejo ven iz britanskih vod.

Spodnji dom britanskega parlamenta je predlog zakonodaje potrdil v začetku decembra lani.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen