Dr. Olaj zanika, da bi zapovedal cenzuro sindikalnih obvestil

0

Generalni direktor policije dr. Anton Olaj zanika, da bi zapovedal cenzuro sindikalnih obvestil. Vsebine kazenske ovadbe, ki jo je zoper njega napovedal policijski sindikat, ne pozna. Ko se bo z njo seznanil, se bo odločil, kako bo ravnal. Je pa v preteklosti v podobnih zadevah podal kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja krive ovadbe.

Policijski sindikat Slovenije je napovedal, da bo zoper Olaja podal kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve sindikalnih pravic in pravice do sodelovanja pri upravljanju. Kot so navedli v sindikatu, je Olaj obema policijskima sindikatoma naložil obveznost, da morata dokumente, ki jih želita objaviti na intranetu policije, pošiljati na uradni predal službe generalnega direktorja policije Generalne policijske uprave, kjer bodo v nadaljevanju poskrbeli za objavo.

Ob tem naj bi dokumente, iz katerih bi bilo mogoče razbrati neskladnost s kodeksom policijske etike ali določbo kolektivne pogodbe za policiste, poslali odboru za etiko in integriteto, ki bi podal mnenje, ali bi objava takšnega dokumenta kakorkoli negativno vplivala na integriteto policije ter njeno podobo v javnosti.

Olaj je v odzivu na napovedano kazensko ovadbo zapisal, da ima vsak pravico do svojega mnenja, tudi policijski sindikat. Po njegovih besedah pa je prav, da smo pri svobodi izražanja korektni in strpni, posebej še, če gre za izpostavljene subjekte v družbi, med katere vsekakor sodita tudi policija in sindikat. “Sam se vsekakor zavzemam za to, k čemur sem že večkrat javno pozval, in tudi sedaj pozivam sindikat k temu,” je dodal.

“Glede pavšalnih navedb v medijih o nekakšnem oviranju sindikalnega dela z domnevno cenzuro sindikalnih obvestil, ki naj bi jo zapovedal, le to zanikam. Sindikalno delo ni v ničemer ovirano, celo več, sindikat pogosto spodbujam v aktivnostih za zagovarjanje kolektivnih pravic zaposlenih v policiji,” je zagotovil generalni direktor policije.

Po njegovih navedbah policija upošteva 22.s člen kolektivne pogodbe za policiste, ki jo zavezuje k objavljanju sindikalnih vsebin na intranetu. Dolžnost sindikalnih zaupnikov po 22.m členu omenjene kolektivne pogodbe pa je, da se v komunikacijah kulturno zavzema za pravice delavcev.

“Če so vsebine za objavo takšne, da lahko škodujejo časti in dobremu imenu, gre lahko za sum kaznivega dejanja obrekovanja, pri tem pa ni kaznivo le sramotilno zatrjevanje samega pisca, ampak tudi raznašanje takih vsebin. Morebitno sodelovanje policije z raznašanjem takih vsebin na intranetu bi bilo ne samo neetično, ampak tudi kaznivo,” je v odzivu še pojasnil Olaj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen