Pred dnevom samostojnosti in enotnosti več slovesnosti

0

Na današnji dan pred 31 leti smo se Slovenci na plebiscitu odločali o osamosvojitvi od Jugoslavije in o neodvisni državi Sloveniji, na katerem se je velika večina volivcev izrekla za samostojnost. Na osrednji državni slovesnosti v Cankarjevem domu bo slavnostni govornik premier Janez Janša, še pred tem pa se bo DZ sestal na slavnostni seji.

Izide plebiscita, po katerem so stekle priprave na potrditev samostojnosti 25. junija 1991, so v slovenski skupščini uradno razglasili tri dni po glasovanju. Pokazali so, da se je plebiscita udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev, za samostojnost pa je glasovalo okoli 95 odstotkov udeležencev oziroma 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na 26. december, ko so bili razglašeni izidi plebiscita, obeležujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Praznik bodo danes obeležili z več slovesnostmi. Popoldne bo na Brdu pri Kranju sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe RS, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo, ki se ga bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Ob 19. uri bo v parlamentu slavnostna seja DZ, na kateri bo slavnostni govornik predsednik DZ Igor Zorčič. Še prej, ob 18.30, pa bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore v stolni cerkvi sv. Nikolaja daroval mašo domovino.

Osrednja državna slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti se bo začela ob 20. uri v ljubljanskem Cankarjevem domu, slavnostni govornik bo premier Janša.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen