Novo Digitalno središče Slovenije za hitrejši razvoj

0

Digitalizacija je nujna za nadaljnji razvoj gospodarstva in družbe, zato so projekti, kot je Digitalno središče Slovenije – Tehnologija za ljudi, ključnega pomena za dosego tega cilja. Namen projekta, ki je bil zbrati ključne deležnike digitalizacije in jim ponuditi podporno okolje, je bil dosežen, je bil glavni poudarek zaključnega dneva projekta.

Kot je danes v središču dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je vlada vzpostavitev Digitalnega središča Slovenije opredelila kot osrednji gospodarski projekt v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. V središču v ljubljanskem BTC se je od julija slovenski in mednarodni javnosti predstavilo 124 podjetij oz. organizacij, virtualno in realno ga je obiskalo skoraj 60.000 ljudi, program in objave pa so nagovorile več kot 300.000 posameznikov. Središče se je uveljavilo kot mesto mreženja ključnih deležnikov digitalizacije.

“Ker gre za edino tovrstno središče v regiji, smo lahko združili znanje odločevalcev z nacionalnih in evropske ravni ter poslovnežev in znanstvenikov,” je v nagovoru ob koncu projekta poudaril minister. Dodal je, da je projekt presegel pričakovanja.

Počivalšek je tudi izpostavil povezavo središča s svetovno razstavo Expo v Dubaju, saj so prek različnih konferenc predstavili slovenske potenciale mednarodnim investitorjem, slovenskim podjetjem pa ponudili nove priložnosti. “V teh predstavitvah je bilo govora o pametnih mestih, trajnostni družbi in gospodarstvu, umetni inteligenci, tehnologiji 5G, kibernetski varnosti, digitalizaciji in industriji 4.0. Gre za primer dobre prakse, kako lahko država in gospodarstvo zgledno delujeta skupaj,” je še ocenil Počivalšek.

O uspešnosti projekta sta prepričana tudi direktor direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na gospodarskem ministrstvu Jernej Salecl in direktor javne agencije Spirit Slovenija Tomaž Kostanjevec. Salecl je poudaril pomen predstavitve slovenske visoke tehnologije v času predsedovanja Slovenije EU, Kostanjevec pa je opozoril na povezovalno vlogo s svetom, ki jo je imelo središče za slovenska podjetja. “Digitalno središče je bilo neke vrste Expo v Sloveniji”, je poudaril.

Direktorica središča Katja Mohar Bastar je tudi poudarila povezovalno vlogo središča, ne le za podjetja, ampak tudi za predstavnike politike, izobraževanja in raziskovanja. Ob tem je dejala, da bodo vse vsebine, ki so bile predstavljene v središču, še naprej dosegljive na spletu.

Predsednik upravnega odbora družbe BTC Jože Mermal je izpostavil pomen javno-zasebnega partnerstva pri projektu. “BTC je bil edini zasebni partner pri projektu, ki se je izkazal za izredno uspešnega. To potrjuje ocene, da je dodana vrednost pri javno-zasebnih partnerstvih veliko višja, kot če pri projektu sodeluje le javni oz. zasebni sektor,” je dejal.

Generalni komisar Slovenije za Expo Matic Volk je potrdil pomen projekta za slovensko predstavitev na Expo. Slovenija se je prek središča dobro predstavila na področju umetne inteligence in digitalizacije tudi v Dubaju. To je toliko bolj pomembno, ker želi Dubaj v prihodnjih desetih letih postati najbolj digitalizirano mesto na svetu. To pa seveda pomeni tudi priložnosti za slovenska podjetja, je iz Dubaja dejal Volk.

Digitalno središče je v ljubljanskem BTC zaživelo v začetku julija, od takrat pa je gostilo številne dogodke, s katerimi so organizatorji širši javnosti želeli omogočiti stik z najnaprednejšimi tehnologijami, izdelki, storitvami in izobraževalnimi programi s področja novih tehnologij. Partnerji projekta so bili gospodarsko ministrstvo, Spirit Slovenija, Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije in družba BTC.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen