Kaczynski očita Nemčiji, da v EU vzpostavlja četrti rajh

0

Namestnik poljskega premierja in vodja vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski je obtožil nemško vlado, da želi spremeniti Evropsko unijo v četrti rajh. Podoben izraz so glede namer nove nemške vlade v zadnjem času uporabili tudi drugi vidnejši predstavniki PiS, poročajo tuje tiskovne agencije.

V pogovoru za časnik GPC je Kaczynski dejal, da nekatere države “niso navdušene nad idejo, da se nemški četrti rajh zgradi na osnovi EU”. “Če se bomo Poljaki strinjali s tem modernim podrejanjem, bomo ponižani na različne načine,” je dodal.

Prepričan je še, da se Sodišče EU zlorablja za federalistične ideje.

Nova nemška vlada je v svoji koalicijski pogodbi med drugim zapisala, da si želijo federativno ureditev EU. To pa je naletelo na ostro kritiko poljske vlade. Kaczynski je celo prepričan, da bi bila Poljska s tem ob pravico do samoodločanja. Do načrtov je bil nedavno kritičen tudi poljski premier Mateusz Morawiecki, ko je gostil nemškega kanclerja Olafa Scholza.

Poljska je sicer že dlje v sporu tudi z Evropsko komisijo, predvsem zaradi vladavine prava. Ravno ta teden se je Evropska komisija odločila sprožiti postopek za ugotavljanje kršitev proti Poljski, saj je resno zaskrbljena zaradi nedavnih odločitev tamkajšnjega ustavnega sodišča. Gre predvsem za julijsko in oktobrsko sodbo glede neskladnosti pogodb EU s poljsko ustavo, s čimer so ustavni sodniki postavili pod vprašaj primarnost prava EU.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen