DZ v ponedeljek na izredni seji o desetem protikoronskem zakonu

0

DZ bo na izredni seji v ponedeljek obravnaval predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, je na današnji seji sklenil kolegij predsednika DZ. Poslanci in poslanke pa bodo odločali tudi o imenovanju članov programskega in nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija.

DZ bo na izrednem zasedanju obravnaval tudi predlog novele zakona o davku na dodano vrednost, tretjo obravnavo v DZ pa bo ob tem dočakal še predlog zakona o debirokratizaciji.

O imenovanju članov programskega in nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenije (RTVS) bi moral DZ odločati že pretekli teden, a predsednik DZ Igor Zorčič sklepov o imenovanju kandidatov, ki jih predlagajo politične stranke, zaradi njihove neskladnosti z zakonom o RTVS ni dal na glasovanje.

V programski svet bi moral DZ imenovati pet članov na predlog političnih strank ter osem članov na predlog gledalcev in poslušalcev, v nadzorni svet pa pet članov na predlog političnih strank. Do zapleta je prišlo, ker je mandatno-volilna komisija kot kandidate za člane programskega in nadzornega sveta izbrala le kandidate SDS, NSi, SMC, DeSUS in SNS, medtem ko zakon o RTVS določa, da mora DZ pri imenovanju v programski svet v največji možni meri upoštevati zastopanost strank v DZ, pri imenovanju v nadzorni svet pa to mora upoštevati.

Kolegij je danes potrdil tudi predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o zakonu o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19.

Na kolegiju so medtem zavrnili predlog, da se predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina nepovezanih poslancev obravnava po skrajšanem postopku. Kot je poudarila vodja poslancev SAB Maša Kociper, predlog zakona pri državljanih vzbuja veliko skrbi in pomislekov, zaradi same vsebine zakona pa bi morali predlog novele obravnavati po rednem postopku.

Ob tem v SAB kot ključno ocenjujejo še splošno razpravo ob prvem branju zakona. Najprej želijo prisluhniti stališčem vseh poslanskih skupin. V kolikor bi namreč ob tem ugotovili, da bodo koalicijske stranke v nadaljevanju postopka poskušale predlog novele zakona bistveno spremeniti z vloženimi dopolnili, ga v poslanski skupini ne bodo podprli, je pojasnila Kociprova.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen