Državni svet o vetih na protikoronski zakon in zakon o organiziranosti šolstva

0

Državni svet bo danes odločal o morebitnem odložilnem vetu na novi protikoronski zakon, ki ga je DZ sprejel v ponedeljek. S tem bo pospešil postopek uveljavitve zakona, ki prinaša za dodatnih 280 milijonov evrov ukrepov za blažitev posledic covida-19. Na dnevnem redu je tudi predlog odložilnega veta na novelo zakona o organiziranosti šolstva.

Predlog, da državni svet glasuje, ali bo od DZ zahteval ponovno odločanje o novem interventnem zakonu, je skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Šumenjakom vložila z namenom pospešitve postopka njegove uveljavitve. Z enakim namenom vlada predlaga, da na zakon ni mogoče razpisati naknadnega zakonodajnega referenduma, zato je kmalu po seji državnega sveta pričakovati tudi sklic izredne seje DZ.

DZ je od lanske pomladi sprejel že devet protikoronskih zakonov ter še poseben interventni zakon za pomoč turizmu in povezanim panogam ob epidemiji. V ponedeljek se jim je pridružil še zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, ki podaljšuje nekatere veljavne ukrepe ter prinaša še nove.

Zakon prinaša nove dodatke za najbolj ranljive, kot so upokojenci in kmeti, uvaja odškodninsko odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19, podaljšuje možnost koriščenja turističnih bonov in neizrabljenega dopusta ter določa povračilo stroškov hitrih testov delodajalcem. Začasno tudi zvišuje zgornjo mejo uvrščanja zdravnikov in zobozdravnikov v plačne razrede.

Državni svetniki bodo na izredni seji odločali tudi o predlogu odložilnega veta na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja sestavo svetov zavodov. Po mnenju predlagatelja veta, interesne skupine delojemalcev, omenjene spremembe zmanjšujejo vlogo stroke in povečujejo vpliv politike.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen