Začenja se obvezno samotestiranje učencev in dijakov

0

Učenci in dijaki se bodo od danes v šolah trikrat tedensko obvezno samotestirali na novi koronavirus. Tisti, ki se ne bodo in niso ne cepljeni ne preboleli covida-19, se bodo začasno morali izobraževati na daljavo. Zdravstveni minister Janez Poklukar in šolska ministrica Simona Kustec poudarjata, da gre za nujen ukrep za ohranjanje odprtih šol.

Kustečeva je pred sredinim začetkom samotestiranja vseh učencev v šolah v video nagovoru prosila, naj vsi pomagajo in zaupajo zdravstveni in pedagoški stroki, da bodo lahko otroci, predvsem najmlajši med njimi, še naprej obiskovali pouk v šolah.

Ukrepom sicer nasprotujejo nekateri starši, ravnatelji pa so izpostavljeni številnim pritiskom.

Ministrstvo je po torkovem vnovičnem pogovoru z ravnatelji šolam poslalo dodatna pojasnila. V primerih, če bi v šolo prišel otrok brez soglasja staršev za samotestiranje, mu šola zagotovi varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev, starše pa pozove, da nemudoma pridejo ponj, so zapisali v okrožnico. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Če otrok pisno soglasje starša zgolj pozabi, pa ga starš lahko da tudi ustno.

Ravnatelji so ministrstvo sicer ponovno pozvali, naj se najmlajši samotestirajo v domačih okoljih, a ministrstvu predlogu ni sledilo. Lahko pa šola izjemoma dovoli sodelovanje staršev pri samotestiranju pri učencih prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja.

Samotestiranje je predvideno praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih. V primeru pozitivnega testa mora ravnatelj o tem obvestiti starše učenca. Če je rezultat samotestiranja pozitiven, sošolci in učitelj do rezultata PCR-testa učenca normalno nadaljujejo s poukom, učenec pa mora biti do izvida testa v izolaciji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen