[Še ena slaba novica sredi črnih novic] V Belgiji potrdili prvi primer različice B.1.1.529 v Evropi

0

V Belgiji so potrdili prvi primer nove različice novega koronavirusa B.1.1.529, ki prihaja iz Južne Afrike in se zaradi številnih mutacij hitro širi med populacijo, lahko pa se tudi zgodi, da pred okužbo s tem sevom ne pomaga niti dosedanje cepljenje. Novico je sporočil belgijski minister za zdravje Frank Vandenbroucke, ki je tudi pozval k previdnosti, a ne k paniki. Belgijski premier Alexander De Croo je že napovedal omejitve potovanj z juga Afrike, poročajo tuje tiskovne agencije.

Belgijski minister za zdravje je še sporočil, da je prvi primer z novo različico v državi povezan z necepljeno osebo. Po poročanju časnika Le Soir, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, gre za žensko, ki se je v Belgijo vrnila iz Egipta prek Turčije in ni bila v Južni Afriki.

Belgija se je sicer že pred tem zaradi slabih epidemioloških razmer odločila za zaostritev protikoronskih ukrepov. Stroge omejitve tako veljajo za gostinske lokale, nočno življenje in tudi zasebne zabave, deloma je obvezno delo od doma

“Razmere so slabše od vseh scenarijev, ki so jih predvidevali strokovnjaki,” je stanje v Belgiji opisal De Croo.

Kljub zaostrenim ukrepom za zajezitev okužb z novim koronavirusom Belgija z 11,5 milijona prebivalci beleži veliko število novih okužb. Glede na zadnje podatke so zabeležili več kot 25.000 novih okužb dnevno, kar je največ od začetka pandemije covida-19.

Bruselj zaskrbljen zaradi nove različice virusa, predlaga začasno ustavitev letov

Evropska komisija je zaradi nove različice novega koronavirusa, ki se je pojavila v južni Afriki, državam članicam danes predlagala začasno zaustavitev letov iz držav s tega območja, je v Bruslju dejala predsednica komisije Ursula von der Leyen in ob tem poudarila, da je pomembno delovati “hitro, odločno in enotno”.

“Novico o novi, močno mutirani različici novega koronavirusa jemljemo zelo resno. Vemo, da bi mutacije lahko povzročile nastanek in širjenje še bolj zaskrbljujočih različic virusa, ki bi se lahko v nekaj mesecih razširile po vsem svetu,” je v današnji izjavi dejala von der Leynova. Zato je pomembno, da “vsi v Evropi delujemo zelo hitro, odločno in enotno”.

Evropska komisija je zato danes državam članicam predlagala sprožitev zasilne zavore za potovanja z območja južne Afrike in drugih prizadetih držav, da bi omejili širjenje nove različice novega koronavirusa B.1.1.529.

Vsi poleti v te države bi morali biti začasno ustavljeni, dokler ne bomo bolje razumeli nevarnosti, ki jo predstavlja ta nova različica, potniki, ki se vračajo s tega območja, pa bi morali spoštovati stroga pravila karantene, je povedala von der Leynova.

O razmerah se je danes pogovarjala tudi z znanstveniki in proizvajalci cepiv, ki, kot je dejala, v celoti podpirajo takšne previdnostne ukrepe, da bi preprečili mednarodno širjenje te različice.

Ob tem je še opozorila, da je v pogodbah, ki jih je EU sklenila s proizvajalci cepiv, navedeno, da je treba cepivo proti covidu-19 takoj prilagoditi novim različicam, ko se pojavijo.

Von der Leynova je tudi ponovno pozvala k cepljenju in upoštevanju pravil za zaščito pred virusom. “Prosim, cepite se čim prej, če se še niste,” je dejala in ob tem še dodala, da poživitveni odmerki nudijo še boljšo zaščito.

Odločitev o sprožitvi zasilne zavore morajo sedaj sprejeti države članice. Slovensko predsedstvo Sveta EU je na predlog Evropske komisije za danes popoldne sklicalo srečanje v okviru skupine članic za skupno odzivanje na krize, je povedala govorka komisije Dana Spinant. Namen sestanka je uskladiti odzivanje, priporočila te skupine niso zavezujoča, saj članice same odločajo o prepovedi letov.

Številne države, med njimi tudi nekatere članice EU, so zaradi nove različice, ki naj bi bila zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo nalezljiva, že omejile potovanja z juga Afrike.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen