[Prometna grozljivka v Bolgariji] Najmanj 46 mrtvih v nesreči avtobusa, med žrtvami tudi otroci

0

V nesreči avtobusa na zahodu Bolgarije je danes umrlo najmanj 46 ljudi, je sporočilo bolgarsko notranje ministrstvo. Avtobus z makedonsko registracijo je trčil v zaščitno ogrado na avtocesti, se prevrnil in zagorel. Med žrtvami je tudi več otrok, več so jih zaradi opeklin odpeljali v bolnišnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do nesreče je prišlo okoli 2. ure na avtocesti kakih 40 kilometrov južno od Sofije. Vzrok za nesrečo še ugotavljajo in preiskava poteka. Prav tako še ni jasno, ali je avtobus najprej zagorel ali je bil požar posledica trčenja.

Avtobus je registriralo podjetje Besa Trans. Gre za podjetje, ki organizira potovanja in nakupovalni turizem v Istanbulu. Po prvih podatkih so bili na avtobusu pretežno mladi, ki se vračali iz ekskurzije v Turčiji, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Makedonski premier Zoran Zaev, ki se je skupaj z ministrom za zdravje Venkom Flipčejem in zunanji ministrom Bujarjem Osmanimom ponoči odpravil v Sofijo, je za Mio povedal, da je eden od preživelih dejal, da je pred nesrečo zaslišal glasno eksplozijo.

“Sem v stiku s premierjem Stefanom Janevom. Govoril sem s preživelim, ki je povedal, da so na avtobusu spali, ko se je zaslišala glasna eksplozija. Uspelo jim je razbiti eno od avtobusnih oken in rešiti nekaj ljudi. Na žalost ostalim ni uspelo. To je grozljiva nesreča, saj je 12 žrtev otrok, ostali pa so mladi ljudje, stari med 20 in 30 leti. Večina jih je makedonske narodnosti, so pa tudi ljudje iz Srbije,” je še dejal Zaev.

Glede na prve informacije je nesrečo preživelo le nekaj potnikov. Nekaj poškodovanih so odpeljali v bolnišnico v Sofiji. Nihče med njimi ni v smrtni nevarnosti. Skupaj naj bi bilo na avtobusu 50 potnikov in dva voznika, je poročal bolgarski radio. Načelnik policije Stanimir Stanev je dejal, da je med žrtvami 12 takih, ki so bili mlajši od 18 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Večina žrtev naj bi bila albanske narodnosti. Po navedbah namestnika generalnega tožilca Borislava Sarafova so bili potniki v avtobusu državljani Severne Makedonije. Po besedah odpravnika poslov na makedonskem veleposlaništvu v Sofiji Vladimirja Krastevskega je med žrtvami tudi bolgarski državljan. Številne žrtve še morajo identificirati.

Odsek ceste, kjer se je zgodila nesreča, leži na hribovitem območju in je znan po pogostih nesrečah. Kraj nesreče je že obiskal bolgarski premier, ki opravlja tekoče posle Stefan Janev ter globoko prizadet sorodnikom žrtev izrazil sožalje. “To je velika tragedija,” je še dejal.

Pretresen zaradi nesreče je tudi bolgarski notranji minister Bojko Rašov, ki je dejal, da kaj tako grozljive še ni videl in da je to težko zdržati. “Zoglenela trupla ležijo drug na drugem na kupu,” je razmere opisal minister, kot poroča dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen