Pred mednarodnim dnem boja proti nasilju nad ženskami pozivi naj ne bo tolerance do nasilja

0

Pred mednarodnim dnem boja proti nasilju nad ženskami, ki ga obeležujemo 25. novembra, so v več organizacijah pozvali k ničelni toleranci do nasilja. V društvu za nenasilno komunikacijo opozarjajo tudi, da ženske še vedno pogosto niso deležne takšne pomoči, kot jo pričakujejo in kot jo potrebujejo.

Varnost žensk ne bi smela biti odvisna od posameznih strokovnjakov, s katerimi imajo opravka, ali kraja, kjer nasilje prijavijo, temveč bi morala biti zagotovljena vedno in povsod, je predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin opozorila na novinarski konferenci, na kateri so sodelovale tudi predstavnice Ženskega foruma SD, društva Ključ in Inštituta 8. marec.

V nevladnih organizacijah, ki delujejo na področju preprečevanja in ustavljanja nasilja, so po njenih besedah vedno veseli, ko lahko posebej opozorijo na to pomembno temo. Sami pa se z nasiljem nad ženskami in drugimi ranljivimi ukvarjajo vsak dan.

Predsednica Društva za nenasilno komunikacijo je poudarila, da so vsi apeli, ki jih bomo slišali v teh dneh, ter sodelovanje z vsemi političnimi skupinami, strankami in drugimi institucijami na tem področju ključni, saj se lahko proti nasilju v družbi borimo le skupaj.

Predsednica Ženskega foruma Socialnih demokratov (SD) Andreja Katič je dejala, da je v današnji družbi opaziti porast nasilja nad ženskami med štirimi stenami. Ženski forum SD želi po njenih besedah javnost in odločevalce opozoriti na ničelno toleranco nasilja nad ženskami in jih spodbuditi, da pri sprejemanju pomembnih odločitev upoštevajo tudi vidik spola.

Za ničelno toleranco nasilja nad ženskami so se zavzeli tudi v društvu Ključ, kjer so še posebej opozorili na spolno zaznamovano nasilje nad ženskami. Izpostavili so trgovino z ljudmi, katere žrtve so v Sloveniji predvsem ženske, ki so prisiljene v prostitucijo. Nad njimi se dnevno izvajajo različne oblike nasilja, spolnega nadlegovanja in posilstev, je dodala predsednica društva Polona Kovač.

Prav tako so k ničelni stopnji tolerance do spolnega nasilja in nadlegovanja pozvali na Inštitutu 8. marec, kjer so letos dosegli redefinicijo kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja. Opozorili so, da so spremembe ključne za zaščito žrtev, saj je po novem zakonu jasno, da je telo posameznika ali posameznice nedotakljivo, dokler za poseg vanj ne izrazi prostovoljnega soglasja.

Združeni narodi so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen