[Covid] V Rusiji zaradi covida prvič več kot 900 smrti v enem dnevu

0

V Rusiji se epidemiološke razmere še naprej poslabšujejo. Danes so prvič zabeležili več kot 900 smrti zaradi covida-19 v enem dnevu. Izbruh bolezni se je še poslabšal zaradi počasnega cepljenja, zaradi česar so morale nekatere regije že uvesti covidna potrdila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih 24 urah so v Rusiji zabeležili 929 smrti zaradi novega koronavirusa, kar je glede na zadnje dnevno poročilo vlade nov rekord v tej državi.

Uradno število smrtnih žrtev zaradi covida-19, ki temelji na zelo strogi definiciji, znaša 212.625. To pomeni, da je Rusija država z največ smrtnimi primeri v Evropi.

Vendar je dejansko stanje še slabše. Statistični urad Rosstat, ki uporablja širšo opredelitev smrti zaradi epidemije, je že konec julija poročal o več kot 350.000 smrtnih primerih.

Število novih smrtnih primerov in okužb se je v zadnjih tednih še naprej povečevalo in redno podiralo dnevne rekorde, poroča AFP.

Da ne bi oslabila že tako krhkega gospodarstva, ruska vlada po celotni državi od pomladi 2020 ni uvedla strožjih ukrepov za omejevanje širjenja virusa. Kremel ocenjuje, da so za sprejemanje tovrstnih odločitev pristojne regionalne oblasti.

Covidno potrdilo, ki je trenutno obvezno za obisk restavracij ali prizorišč na kulturnih in športnih dogodkih, je bila oktobra ponovno uveden v šestih regijah, kmalu naj bi jih temu sledilo še več.

Sredi junija je Rusijo močno prizadela bolj nalezljiva različica virusa delta. Razmere je še poslabšala neprepričljiva kampanja cepljenja, nenaklonjenost uvajanju strožjih ukrepov in neupoštevanje ukrepa, ki predpisuje nošenje mask.

Ruska javnost je zelo nezaupljiva tudi do ruskih cepiv. To velja zlasti za Sputnik V, ki je dobil dovoljenje za uporabo, še preden so bili dokončani klinični preskusi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen