V Čilu demonstracije ob obletnici protivladnih protestov, v prestolnici 2 osebi izgubili življenje

0

Dve leti po množičnih protivladnih protestih se je v ponedeljek na čilske ulice ponovno odpravilo na tisoče ljudi. V prestolnici Santiago de Chile so protestniki postavili barikade in policiste obmetavali s kamenjem in pirotehničnimi izdelki. Med protesti po državi sta umrla dva človeka, 450 pa so jih aretirali.

Na 50 krajih po Čilu se je na protestih zbralo več tisoč ljudi, najhujši izgredi pa so izbruhnili v prestolnici. Tam sta umrla dva človeka; moški je umrl med poskusom ropa trgovine, ženska pa po tistem, ko je padla z motorja.

V prestolnici so aretirali 279 ljudi, po vsej državi pa 450. Poškodovanih je bilo 11 civilistov in 45 policistov.

Pred dvema letoma so potekali večtedenski protesti proti konservativni čilski vladi predsednika Sebastiana Pinere, na katerih se je vsakič zbralo več tisoč ljudi. Protesti so se začeli zaradi povišanja cen vozovnic javnega potniškega prometa.

Protestniki so nato kmalu razširili svoje zahteve, med drugim na boljši dostop do zdravstvenega sistema in izobraževanja ter odpravo neoliberalnega gospodarskega sistema. Uspelo jim je tudi uveljaviti referendum o novi ustavi.

Na protestih pred dvema letoma je v Čilu umrlo več kot 30 ljudi, več sto jih je bilo ranjenih. Policija je občasno proti protestnikom ukrepala z izjemnim nasiljem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen