Tesla radovednežem odprl vrata svoje gigatovarne na obrobju Berlina

0

Ameriški avtomobilski proizvajalec Tesla je še pred začetkom proizvodnje radovedneže danes povabil v svojo novo gigatovarno na obrobju Berlina, prvo v Evropi. Na voljo so jim ogromno panoramsko kolo, stojnice s hrano in pijačo, glasba, ogled tovarne in testne vožnje Teslinih vozil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tesla danes svojo novo tovarno v kraju Grünheide nedaleč od Berlina predstavlja javnosti. Na prireditvi, imenovani County Fair, je lahko glede na odločitev oblasti do 9000 ljudi hkrati. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tovarno in testno vozili Teslin Model Y, ki ga bodo proizvajali v Grünheideju.

Tesla je obiskovalce vabil, naj na dan odprtih vrat pripotujejo z vlakom. Kljub temu je policija pričakovala večjo zasedenost tudi na bližnjih cestah. Radovedneži so morali za prireditev vnaprej pridobiti vstopnice, zanimanje zanje pa je bilo izredno veliko.

Navdušence nad Teslo in njenimi avtomobili bo danes predvidoma nagovoril tudi kontroverzni ustanovitelj in prvi mož podjetja Elon Musk. Ta je v petek pristal na letališču v Berlinu.

Musk je gradnjo tovarne napovedal konec leta 2019, v dveh letih je kljub nekaterim pomislekom in nasprotovanju dela lokalne skupnosti že zgrajena. V novi tovarni naj bi v prihodnje okoli 12.000 zaposlenih proizvedlo 500.000 električnih avtomobilov letno. Proizvodnja bo predvidoma stekla še letos, pri čemer končno okoljsko dovoljenje Tesla še čaka.

Poleg avtomobilske tovarne nastaja še tovarna baterij. Kritiki gradnji nasprotujejo, ker med drugim posega na vodovarstveno območje in naj bi ogrožala biotsko raznovrstnost.

Avtomobilska tovarna na obrobju Berlina velja za enega najpomembnejših industrijskih projektov na vzhodu Nemčije v zadnjih letih. Musk je investicijo sprva ocenjeval na 1,1 milijarde evrov, a je v času gradnje že dejal, da bo ta strošek presežen.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen