Pivo Union bodo po novem varili v Laškem

0

Varjenje piva Union bodo najpozneje do februarja 2022 prenesli v Laško. Kot so navedli v Pivovarni Laško Union, namreč 35 let star hladilni sistem v ljubljanski pivovarni ni več primeren za obratovanje. Vpliv na zaposlene še ni natančno določen. Predsednica sindikata Andreja Sojer pravi, da so zaposleni razočarani, pričakujejo pa tudi odpuščanja.

Odločitev o selitvi je posledica preventivne neodvisne varnostne ocene 35 let starega hladilnega sistema v Pivovarni Union, ki je pokazala, da ta ni več primeren za obratovanje in bi v prihodnje lahko predstavljal pomembno varnostno tveganje, je v današnji izjavi za medije pojasnila vodja komuniciranja v Pivovarni Laško Union Alenka Rozman.

Zato morajo del proizvodnje, ki je vezan na omenjeni hladilni sistem, ustaviti. “Tako bosta varjenje in fermentacija piva Union prenešena v našo pivovarno v Laškem, kjer pričakujemo, da se bo proizvodnja začela najpozneje januarja 2022,” je dodala.

Ne bo pa sprememba vplivala na portfelj izdelkov niti na blagovno znamko Union, saj nameravajo pivo še naprej variti po enaki recepturi kot doslej. Na lokaciji Pivovarne Union bodo ostale dejavnosti pakiranja in logistike piva Union. Proizvodnja brezalkoholnih pijač in vode ter upravne in korporativne funkcije lokacije ne spreminjajo, enako velja za Pivnico Union in muzej Union Experience.

“Prenos dela pivovarske proizvodnje v Laško bo omogočil našo nadaljnjo rast in razvoj, saj obstoječa lokacija v mestnem središču v Ljubljani trenutno to omejuje,” so prepričani v pivovarni.

Vpliv prenosa dela proizvodnje na zaposlene še ni natančno določen. Rozmanova je pojasnila, da je v oskrbni verigi pivovarne v Ljubljani trenutno zaposlenih 145 ljudi. Od tega jih na področju varjenja in fermentacije, ki se seli v Laško, dela 18, a o morebitnih odpuščanjih še ne morejo govoriti.

“Zaradi kompleksnosti procesov trenutno še ne znamo natančno odgovoriti, na koliko zaposlenih bo imela ta sprememba vpliv. Bomo pa iskali vse možnosti omilitve teh vplivov – prezaposlitve v druge organizacijske enote, mogoče tudi v Laško, morebitne predčasne upokojitve in podobno,” je povedala Rozmanova.

Predsednica sindikata Pivovarne Union Sojerjeva je dodala, da so zaposleni nad selitvijo dela proizvodnje razočarani. “Kot ste slišali, gre za varnostno tveganje, zaradi česar bi bila potrebna investicija. Stvar lastnika je, ali se odloči za investicijo ali ne. V tem primeru se pač ni odločil zanjo. Zaposleni so izredno razočarani,” je povedala Sojerjeva, ki pričakuje odpuščanja.

“Kar se tiče sindikata, verjamemo, da bomo dobro sodelovali z upravo glede določitve pogojev odpusta, odpravnin. Na srečo imamo dobro kolektivno pogodbo, a upamo, da si bomo izposlovali tudi kaj več. Pričakujemo odpuščanja, ukinja se proizvodnja piva, osnovni oddelek vsake pivovarne, kar lahko za sabo potegne tudi nekatera zmanjšanja delovne sile,” je dejala Sojerjeva.

O morebitnih številkah odpuščanj pa tudi ona še ne more govoriti: “Tukaj dela 145 ljudi, ampak številke so odvisne od tega, koliko polnjenja bo ostalo na tej lokaciji, to pa se bo odločil lastnik.”

Na obstoječi lokaciji v Ljubljani bodo vzpostavili center inovacij in manjšo mestno pivovarno. Ta bo služila kot središče za razvoj, testiranje in degustacijo novih piv Union in bo poskušala nadgraditi doživetje Union Experience, ki ostaja na tej lokaciji. Morebitnih gradbenih načrtov trenutno nimajo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen