Vlada na obisku v savinjski statistični regiji na mnogih srečanjih in posvetih

0

Vlada je začela obisk v Savinsjki statistični regiji s posvetom v Podčetrtku. S tamkajšnjimi župani bo vladna ekipa pod vodstvom premierja Janeza Janše po pričakovanjih govorila predvsem o gospodarstvu, infrastrukturi in prestrukturiranju premogovne regije Saša.

Posvetu v Termah Olimia v Podčetrtku bodo sledili ločeni programi predsednika vlade ter ministrske ekipe. Regijski obisk bodo sklenili z javno tribuno o razvoju savinjske regije, ki se bo začela ob 19. uri na celjskem sejmišču.

Premier Janša, ki je že v ponedeljek obiskal podjetje Vial Automation v Gotovljah pri Žalcu, se bo danes ločeno srečal z župani Zreč, Celja in Velenja, obiskal bo tudi Škofijo Celje.

Največji izziv, ki ga bodo morali rešiti na območju, je prestrukturiranje savinjsko-šaleške (Saša) premogovne regije. V nacionalni strategiji izhoda iz premoga po načelih pravičnega prehoda, ki čaka na obravnavo na vladi, je predvideno prenehanje pridobivanja premoga in posledično zaustavitev šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj najkasneje do leta 2033.

Ta ciljni datum je potrdil tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, ki je že v ponedeljek obiskal Šaleško dolino. Vrtovec je z vodstvom Teromelektrarne Šoštanj, Premogovnika Velenje in HSE govoril prihodnosti tamkajšnjega energetskega gospodarstva.

Po velikosti je savinjska regija tretja največja med 12 slovenskimi regijami; razteza se na 2301 kvadratnih kilometrih, kar predstavlja 11,4 odstotka površine Slovenije. V regiji živi 253.845 prebivalcev oz. 12,4 odstotka slovenskega prebivalstva. Vanjo je vključenih 31 občin.

Kot v brošuri ob obisku med drugim izpostavljajo na vladi, se v savinjski regiji trenutno izvaja 181 projektov, od tega 137 v okviru cilja naložbe za rast in delovna mesta v skupni vrednosti 415 milijonov evrov in 44 projektov v okviru cilja evropsko teritorialno sodelovanje v skupni vrednosti dobrih pet milijonov evrov. Do konca avgusta letos so upravičencem v okviru cilja naložbe za rast in delovna mesta izplačali 268 milijonov evrov.

Savinjska regija je lani in letos prejela 366 milijonov evrov državnih pomoči, od tega za odpravo posledic epidemije 257 milijonov evrov. Pomoč za odpravo posledic covida-19 pa je prejelo 12.461 podjetij in samostojnih podjetnikov ter 3221 kmetijskih gospodarstev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen