V terorističnem napadu na Novi Zelandiji, ki ga je izvedel islamski skrajnež, ranjenih šest ljudi, od tega so trije v kritičnem stanju

0

Predmestje novozelandskega mesta Auckland je bilo danes prizorišče terorističnega napada. Napadalec, državljan Šrilanke, je v tamkajšnjem supermarketu ranil šest ljudi. Policija je napadalca ustrelila. Da je šlo za teroristični napad, je potrdila novozelandska premierka Jacinda Ardern, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To, kar se je danes zgodilo, je odvratno, sovražno in narobe,” je dejala novozelandska premierka in dodala, da je napadalec državljan Šrilanke, ki je na Novo Zelandijo prišel leta 2011 in je bil pod policijskim nadzorom. Po njenih besedah je napadalca navdihnila skrajna skupina Islamska država.

Premierka je še dejala, da je omejena glede tega, kar lahko javno pove o moškemu, ki je bil pod policijskim nadzorom od leta 2016.

Policijski komisar Andrew Coster je dejal, da so oblasti prepričane, da je moški deloval sam in da za družbo ni več nevarnosti.

Po navedbah policije se je napad zgodil, ko je moški v času popoldanskih nakupov vstopil v supermarket Countdown v aucklandskem predmestju New Lynn, vzel nož in začel zabadati ljudi. Dodali so, da je policija napadalca ustrelila in je umrl na kraju dogodka. Od šestih ranjenih, ki so jih odpeljali v bolnišnice, so tri osebe v kritičnem stanju.

Auckland je trenutno zaprt zaradi covida-19 in si prizadeva zajeziti izbruh zelo prenosljive različice novega koronovirusa delta.

Napad, podoben današnjemu, se je v supermarketu zgodil maja letos v kraju Dunedin, ko je napadalec z nožem ranil štiri ljudi.

Najhujši teroristični napad v Novi Zelandiji se je zgodil v Christchurchu marca 2019, ko je zagovornik prevlade belcev v strelskem pohodu v dveh mošejah s streli ubil 51 vernikov in jih hudo ranil še 40.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen