Simonovič precej jezen in razmišlja o samostojni poti: Z Jasničem na čelu konsolidacija DeSUS ni več možna!

0

Poslanec DeSUS Branko Simonovič se je ostro odzval na izjave predsednika stranke Ljuba Jasniča po klavzuri glede poziva poslancem k odstopu in pogojevanje. Meni, da konsolidacija stranke z Jasničem na čelu ni več možna. Dovolj je igric, za STA dejal Simonovič, ki razmišlja o izstopu iz DeSUS. Pred tem se bo sicer še pogovoril z občinskim odborom.

Jasnič je namreč po petkovi klavzuri v izjavi za medije dejal, da je klavzura svetu stranke predlagala, da poslance DeSUS pozove k odstopu. Danes je za STA pojasnil, da niso sprejeli sklepa o tem, pač pa je bilo to eno od stališč na klavzuri. O vseh stališčih bo predvidoma v torek prihodnji teden razpravljal izvršni odbor, ki bo pripravil predloge sklepov za svet stranke.

Na vprašanje, ali bo odstopil z mesta predsednika stranke, če izvršni odbor ne bo predlagal svetu poziva k odstopu poslancev DeSUS, je odvrnil, da bo v tem primeru hudičevo razmislil, kaj se splača delati ali ne. A glede na napoved Simonoviča, da resno razmišlja o izstopu iz DeSUS, “se bodo očitno začele stvari dogajati”.

Poslanci DeSUS so presenečeni nad Jasničevimi izjavami po klavzuri. “Iščemo rešitev, kaj storiti. Nekateri razmišljamo, da bi bilo treba zadevo presekati, drugi menijo, da bi bilo dobro ponovno narediti napor, da se poskušajo konsolidirati”, je danes po srečanju treh poslancev DeSUS in predsednika sveta stranke Antona Urha za STA povedal Simonovič.

Po njegovem mnenju pa je zadeva šla tako daleč, da sta le dve možnosti. Sam ocenjuje, da z Jasničem konsolidacija stranke ni več možna, s pogojevanjem poslancem pa je težko razmišljati o sodelovanju. Verjame, da je najboljše, da izstopi iz stranke.

A se bo pred oddajo izstopne izjave še pogovoril s člani občinskega odbora DeSUS Izola, ki ga vodi. Spomnil je, da imajo močan občinski odbor, v katerem so se demokratično pogovorili tudi v najbolj turbulentnih časih stranke. Odbor bo sklical predvidoma za petek.

Ob tem je zatrdil, da ne bo odstopil kot poslanec. Tudi v primeru izstopa iz DeSUS želi sodelovati v tej poslanski skupini, če bo ostajala. Če to ne bo mogoče, bo razmislil o nadaljnjih korakih, je napovedal. Konkretnih pogovorov o prestopih v drugo poslansko skupino po njegovih besedah še ni imel, so se pa pogovarjali na kolegialni ravni.

Med vodstvom DeSUS, ki se je v zadnjem letu in pol nekajkrat zamenjalo, in strankinimi poslanci je že dolgo napeto, zlasti zato, ker poslanci večkrat podprejo predloge vlade Janeza Janše. Simonovič je danes spomnil, da so poslanci zaprosili, da bi svet stranke zavzel stališča in sprejel sklepe glede zakonov v parlamentarnem postopku ter tudi odgovoril glede statusa DeSUS v odnosu do drugih opozicijskih strank.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen