Premier Janša: V času vojne za Slovenijo sta bila dva glavna dogodka, ki sta bistveno vplivala na dogajanje: Sestrelitev helikopterjev nad Ljubljano in zavzetje skladišča JLA v Podstrmecu pri Borovnici

2

Premier Janez Janša se je včeraj v Podstrmecu pri Borovnici udeležil slovesnosti ob 30. obletnici logistične akcije, v kateri je 23 pripadnikov izvidniškega voda brigade Moris 28. junija 1991 zavzelo skladišče orožja JLA. Premier je v slavnostnem govoru poudaril, da je bil omenjeni dogodek eden najpomembnejših, žal pa je tudi eden manj znanih.

“Predsednik države je pripadnikom Teritorialne obrambe, ki so izvedli to akcijo, podelil državno priznanje in ob tem izrazil prepričanje, da bo ta dogodek iz leta v leto bolj znan, med drugim tudi zato, ker je šlo dejansko za dogodek, ki je spreminjal zgodovino,” je v slavnostnem govoru poudaril premier Janša. Ob tem dejal, da sta bila v času vojne za Slovenijo dva glavna dogodka, ki sta bistveno vplivala na takratno dogajanje. V psihološkem smislu je bila to sestrelitev helikopterjev nad Ljubljano, druga pomembna akcija, ki je materialno in ne samo psihološko spremenila razmerje sil, pa je bila zavzetje skladišča JLA v Podstrmecu pri Borovnici, je dejal.

“Takrat je bilo zaplenjenega več orožja, kot ga je zaplenila partizanska vojska v Sloveniji v drugi svetovni vojni,” je navedel in izpostavil, da so akcijo izvedli brez žrtev, kar je terjalo ne le vojaško znanje, ampak tudi možgane.

“Ko je bilo jasno, da je skladišče zavzeto, da JLA niti ne ve, da je zavzeto in da se ga da izprazniti, zavarovati sredstva, ki so bila zaplenjena, takrat smo vedeli, da ni sile, ki bi nas zlomila,” se je še spominjal Janša.

ob tem je spomnil na takratno razmerje sil, saj je JLA imela “ogromne kapacitete težkega orožja, velike zaloge ognjene moči in raketnih sredstev, Slovenija ni imela v primerjavi z njimi nič od tega”.

V zavzetem skladišču so bili najdeni še zloženi zaboji po enotah Teritorialne obrambe. “Šlo je namreč za tisto orožje, ki so nam ga ukradli dobro leto prej. Mi pa smo s tem, praktično preko noči, lahko vpoklicali pripadnike teh enot Teritorialne obrambe. V naslednjih dneh so padala skladišča eno za drugim in v sedmih dneh se je razmerje moči na ozemlju Slovenije bistveno spremenilo. JLA namreč ni imela več sredstev, niti volje in niti moči,” je opisal.

Predsednik vlade je še dejal, da je bila današnja slovesnost poklon pogumu vseh tistih, ki so takrat prijeli za orožje in naredili nekaj, brez česar ne bi bilo samostojne Slovenije. “Lahko bi sprejeli še tisoč resolucij, lahko bi imeli še 12 plebiscitov in na njih glasovali za samostojno Slovenijo. Če tega ne bi bili sposobni obraniti, danes tukaj ne bi govorili slovensko,” je med drugim še ocenil Janša.

Št. komentarjev: 2
  1. Johan pravi

    Zanimivo, za Janšo se začenja ” zgodovina” z osamosvojitveno vojno, vse , kar je bilo prej pa v štirih letih ni naredilo nič( razen kraje volov njegovega očeta)

  2. Micka Kovačeva pravi

    Sestrelitev helikop.terja, ki je prevažal kruh, je bilo res ” junaško ” dejanje

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen