Opec: Nafta bo dolgoročno ostala osrednji vir energije

0

Povpraševanje po nafti se bo v prihodnjih dveh desetletjih povečevalo, nafta pa bo kljub opozorilom, da je treba njeno porabo v luči boja proti podnebnim spremembam zmanjšati, ostala osrednji vir energije, v najnovejšem poročilu ugotavlja Organizacija držav izvoznic nafte (Opec).

Ob izbruhu pandemije covida-19 so tako povpraševanje kot cene črnega zlata lani strmoglavile, a se je trend ob okrevanju svetovnega gospodarstva obrnil tudi na naftnem trgu.

V Opecu pričakujejo, da bo povpraševanje po nafti v prihodnjih letih raslo na račun držav v razvoju, medtem ko bo od leta 2023 najprej v bogatejših državah padalo.

“Povpraševanje po energiji in nafti se je po lanskem padcu letos močno okrepilo, rast pa se bo nadaljevala tudi dolgoročno,” je dejal vodja Opeca Mohammad Barkindo.

Po oceni organizacije se bo povpraševanje z 90,6 milijona sodov dnevno v letu 2020 do leta 2045 povečalo na 108,2 milijona sodov, kar pomeni rast za 17,6 milijona sodov dnevno. V primerjavi z letom 2019, torej letom pred pandemijo, pa bo po Opecovi oceni povpraševanje zraslo za 8,2 milijona sodov dnevno.

Napoved za leto 2045 je sicer nekoliko nižja kot tista iz lanskega leta, izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP. Globalno povpraševanje bo krepko raslo v naslednjih nekaj letih, nato se bo rast postopoma upočasnila in skoraj stagnirala po letu 2035, ko bo doseglo 107,9 milijona naftnih sodov dnevno.

Najnovejšo napoved je Opec objavil kmalu za tem, ko so cene severnomorske nafte brent v luči pričakovanja po večjem povpraševanju in skrbi glede omejenih zalog prvič po skoraj treh letih poskočile nad 80 dolarjev za sod.

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je maja države opozorila, da morajo projekte, ki temeljijo na fosilnih gorivih, nemudoma opustiti, če želi svet do leta 2050 doseči ogljično nevtralnost in “želimo imeti kakršnokoli možnost, da segrevanje planeta omejimo na 1,5 stopinje Celzija”.

IEA je v poročilu, ki je zatreslo industrijo, še posvarila pred visokim povpraševanjem. To se ne bi smelo nikoli več vrniti na rekordno raven iz leta 2019, ampak bi se moralo do leta 2030 znižati na 72 milijonov sodov dnevno, do leta 2050 pa na 24 milijonov sodov dnevno.

Po drugi strani Opec navaja, da bo nafta ostala osrednji vir energije, se bo pa povečala tudi raba obnovljivih virov energije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen