[Končno dosledno izvrševanje policijskih pooblastil] Policija na shodu nasprotnikov PCT uporabila solzivec in vodni top

1

Na ljubljanskem Trgu republike pred parlamentarnim poslopjem so se danes zbrali nasprotniki uvajanja pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v vse sfere življenja. Nekateri med njimi so nato povzročili izgrede, saj so v državni zbor metali bakle, policija je zato uporabila solzivec in vodni top.

Kot je dejal eden od govorcev Zoran Stevanović, so jim oblasti ukradle svobodo, dostojanstvo, pravico do dela, izobrazbe. Zato zahtevajo umik omejitev. Opaziti je bilo spet raperja Zlatana Čordića, ki se je tokrat pritoževal nad tem, da ga nekateri imenujejo za “bosanca”.

Na protestu so bili kritični do vlade in aktualnega sklica državnega zbora, ki da ne uživata več zaupanja ljudi, zato so jih med skandiranjem pozvali k odstopu.

Stevanović iz stranke Resni.ca je ocenil, da si želi oblast le spreti narod med sabo. “Kradejo naš denar pod pretvezo, da varujejo naše zdravje. Polovica Slovenije pa se ne more več gibati, če nima pri sebi lista, ki izkazuje PCT,” je strnil. “Hočemo nazaj svoje življenje, hočemo svobodo,” je navedel in dodal, da zahtevajo umik obvezujočih ukrepov in omejitev.

Anica Bidar iz iniciative Maske dol pa je v izjavi, ki so jo objavili tudi na Facebooku, navedla, da imajo ljudje dovolj izsiljevanja in pogojevanja s PCT. Prav tako je napovedala nove shode prihodnji teden in celo ustavitev države. Po njenih besedah želijo, da se ukinejo vsi ukrepi. “Smo svobodni ljudje, ki želimo živeti v svobodni državi,” je navedla.

Na trgu je bilo slišati tudi nekaj takih, ki sploh ne verjamejo v obstoj novega koronavirusa, ali pa ga vidijo kot zgolj sezonsko gripo, in ki menijo, da cepiva škodijo ljudem.

Čeprav so organizatorji pozivali k mirnemu shodu, pa je prišlo tudi do incidenta, ko je nekdo od protestnikov vrgel steklenico proti enemu od policistov, ki je varoval shod, a ga k sreči zgrešil. Množica se je tudi približala vhodu v parlamentarno stavbo. Policija pa je še okrepila svojo prisotnost.

Epidemiološka slika v državi se sicer slabša. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 11.238 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 347 covidnih bolnikov, od tega 75 na intenzivni negi. Samo v torek je umrlo šest covidnih bolnikov.

Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 53 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 66 odstotkov prebivalcev.

Anti-PCT huligani nad policiste s pirotehniko in granitnimi kockami

Na protestnem shodu proti uveljavitvi pogojev PCT v Ljubljani je prišlo do incidentov. Potem ko se je množica približala vhodu v parlament in je v poslopje priletelo nekaj pirotehnike, je policija ljudi pregnala s solzivcem. Ko so nekateri začeli vanjo metati pirotehniko, pa je aktivirala še vodni top. V policijo naj bi letele celo granitne kocke.

Čeprav so organizatorji pozivali k mirnemu shodu, je med protestom najprej nekdo od protestnikov vrgel steklenico proti enemu od policistov, ki je varoval shod, a ga k sreči zgrešil. Množica se je tudi približala vhodu v parlamentarno stavbo. Policija pa je še okrepila svojo prisotnost in zavarovala vhod.

Nekajkrat je prišlo do stopnjevanja napetosti, zbrani so skandirali nekatera navijaška gesla, v poslopje parlamenta so protestniki usmerili tudi nekaj pirotehnike, množico je preletaval policijski helikopter.

Nekaj po 20. uri je policija uporabila solzivec in udeleženci shoda so se bili primorani umakniti izpred parlamenta in so se razkropili po ljubljanskih ulicah. Pozneje pa se jih je nekaj vrnilo na ploščad pred parlamentom in proti policiji so začela leteti pirotehnična sredstva. Policija je aktivirala še vodni top, skupina udeležencev shoda pa je nanj in na policiste začela metati različne predmete, glede na pričevanje enega od udeležencev celo granitne kocke.

Število komentarjev: 1
  1. linke pravi

    pri nas policija ni vredna pol p…e tople vode . ste videli par let nazaj kako je v Barceloni “gardia civil” garbala protestnike za neodvisno katalonijo. to je policija ne pa teli loleki . no ja saj ni čudno saj je slika titeja še marsikje visi na stenah vodilnih v policiji

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen