Italija širi uporabo covidnega potrdila za vstop v šole in univerze

0

Italijanska vlada se je v četrtek odločila, da bo poslej za vstop v šole in univerze treba pokazati covidno potrdilo o tem, ali je oseba cepljena, testirana ali pa je prebolela covid-19. To bo veljalo za vse odrasle, ki bodo želeli vstopiti v šolsko poslopje. Veljalo bo tudi za študente, ne pa za učence srednjih in osnovnih šol.

Ukrep bo začel veljati z 10. oktobrom. Tako bodo morali vsi, od učiteljev do staršev, ki bodo želeli vstopiti v poslopje izobraževalne ustanove, imeti pri sebi covidno potrdilo. Veljale pa bodo izjeme za tiste, ki se ne morejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kdor bo kršil ta odlok in ga bodo v šolskih prostorih zalotili brez covidnega potrdila, ga bo lahko doletela globa v višini do 1000 evrov.

Podobno bo covidno potrdilo potrebno tudi za vstop v domove za ostarele. Še posebej bo to veljalo za vse zaposlene. Ukrep bo veljal do konca decembra, ko naj bi se iztekel odlok o razglasitvi izrednih razmer zaradi epidemije covida-19 v državi.

V Italiji je sicer covidno potrdilo že potrebno za uporabo medkrajevnih avtobusov in vlakov ter tudi na notranjih letih in trajektih, ki povezujejo dve deželi.

Italijanski regulator za zdravila Aifa je medtem prižgal zeleno luč za uporabo tretjega odmerka cepiva za ranljive skupine, predvsem tiste z oslabelim imunskim sistemom, še poroča dpa.

Za vse v ranljivih skupinah z oslabelim imunskim sistemom, starejše od 12 let, bo na voljo cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech, če je od zadnjega odmerka minilo najmanj 28 dni. Starejši od 18 let bodo lahko izbrali tudi cepivo Moderne, od zadnjega odmerka pa bodo prav tako morali miniti štirje tedni.

Tretji odmerek bodo lahko prejeli tudi vsi starejši od 80 let, ki pa so bili zadnjič cepljeni pred več kot šestimi meseci. Tretji odmerek bo na voljo tudi delavcem v zdravstvu, še posebej če prihajajo v stik z virusom.

Ukrep bo začel veljati dan po objavi v italijanskem uradnem listu. To pomeni, da se bodo uresničile napovedi premierja Maria Draghija, da se bo cepljenje s tretjim odmerkom v Italiji začelo še pred koncem septembra.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen