Demokracija bo obstala le s kritično maso aktivnih državljanov

0

Na odboru za kulturo v Evropskem parlamentu je danes potekala razprava o državljanski vzgoji. Profesor Veugelers iz Univerze za humanistične študije v Utrechtu je predstavil študijo o tem, kako se aktivnosti v zvezi z državljansko vzgojo izvajajo na ravni EU. Pričakovali bi, da bo študija kot najpomembnejšega na tem področju izpostavila evropski program za državljane, enakost, pravice in vrednote, naslednika Evrope za državljane ter programa za pravice, enakost in državljanstvo. Vsi ti programi so med drugim namenjeni krepitvi aktivnega državljanstva in demokracije v EU. Izkazalo pa se je, da je tudi na tem področju najpomembnejši Erasmus+.

Na to dejstvo se je odzval dr. Milan Zver, stalni poročevalec Evropskega parlamenta za ta program: “Državljanska vzgoja izjemno pomembna in ponosen sem, da Erasmus+ tu igra tako pomembno vlogo.” Dr. Zver je omenil, da pri državljanski vzgoji poleg nacionalne, evropske in globalne ravni ne smemo pozabiti niti na lokalno raven, kjer se lahko mladi res aktivno angažirajo. Poudaril je, da so tisti, ki so se v preteklosti udeležili Erasmusa bolj integrirani, vključeni v družbo in politiko, kar so pokazale že predhodne študije.

Državljanska vzgoja je sestavni del ključnega ukrepa 1 v okviru Erasmusa. V času študijske izmenjave so posamezniki izpostavljeni drugačnim kulturnim, družbenim in političnim izkušnjam kot doma in se tako zavedo, kaj pomeni biti državljan druge države, pa tudi bolj jasno se zavedo lastnega državljanstva. Izjemno pomembni so tudi projekti znotraj ključnih ukrepov 2 in3 v Erasmusu.

“Danes se soočamo z raznimi alternativami, ki se ponujajo demokraciji, raznimi hibridnimi sistemi, religioznimi sistemi… Demokracija je inherentni del naše zahodne kulture in tradicije in ohranili jo bomo samo, če bomo imeli kritično maso aktivnih državljanov”, je opozoril evropski poslanec.

Državljanska vzgoja krepi kritično razmišljanje in je, kot pravi študija, “orodje, ki mladim pomaga delovati demokratično in na družbeno odgovoren način, postati aktivni in odgovorni državljani ter zgraditi bolj pravičen, miren, strpen, vključujoč, varen in trajnostni svet”.

Dr. Zver je pozdravil priporočila profesorja Veugelers, da je tudi na tem področju potrebna izmenjava izkušenj med državami članicami, razvoj kurikulov in načrtov za to, da bi zlasti mlade vzgojili v bolj proaktivne državljane, ter zaključil, da bo od tega odvisna prihodnost evropske demokracije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen