Pentagon: Samomorilski napadalec v Kabulu je bil samo eden

0

Morilski napad pred kabulskim letališčem je v četrtek izvedel samo en samomorilski napadalec, je danes v Washingtonu sporočil ameriški general Hank Taylor in tako ovrgel ocene, da sta bila napadalca morda celo dva in tudi dve eksploziji. Hkrati pa so v Pentagonu opozorili, da bi lahko prišlo do novih podobnih napadov še pred koncem meseca.

“Mislimo, da ni bilo še druge eksplozije pri oz. v bližini hotela Baron. Menimo, da je bil samo en samomorilski napadalec,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci Pentagona povedal ameriški general.

Prej se je namreč ocenjevalo, da je v bližini tega hotela, ki stoji v bližini letališča, eksplodirala še ena bomba.

V četrtkovi eksploziji samomorilskega napadalca v množici več tisoč ljudi, ki so pred letališčem čakali na evakuacijo, je bilo po ameriških podatkih ubitih najmanj 85 ljudi, med njimi tudi 13 ameriških vojakov. Po nekaterih poročilih pa je bilo ubitih celo 170 ljudi.

Odgovornost za napad je prevzela džihadistična skupina Islamska država (IS) v Afganistanu.

V Pentagonu so tudi opozorili, da bi lahko v naslednjih dneh prišlo do novih tovrstnih napadov na civiliste, ki skušajo zapustiti Afganistan. “Imamo verodostojne grožnje. Specifične, verodostojne grožnje,” je povedal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.

Cilj Američanov sicer je, da se evakuacija zaključi do konca meseca. Doslej so od sredine meseca iz države z letali že evakuirali več kot 100.000 ljudi, še 5400 pa jih na letališču čaka, je še povedal general Taylor. Hkrati pa izrazil prepričanje, da jim bo uspelo, poroča AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen