(World Press Photo) Presežki fotoreporterstva 2021 v dunajski galeriji Westlicht

0

V dunajski galeriji Westlicht bodo letos med 10. septembrom in 7. novembrom že dvajseto leto zapored razstavljene najboljše fotografije fotoreporterstva, izbrane na mednarodnem fotografskem natečaju World Press Photo. Med njimi bo tudi fotografija slovenskega fotografa Cirila Jazbeca.

Žirija mednarodnega fotografskega natečaja World Press Photo je izbrala fotografijo leta. Ta predstavlja upanje v času pandemije in nosi naslov »Prvi objem«. Njen avtor je danski fotograf Mads Nissen, ki je v fotografiji ujel čustva in odrekanje preteklih mesecev. Za Madsa Nissena je to že druga nagrada World Press Photo, po tem ko je leta 2015 zmagal z delom, ki prikazuje situacijo skupnosti LGBTQ v Rusiji. 

Zaznamovanost s pandemijo najdemo tudi v drugih nagrajenih kategorijah, med drugim v kategorijah Šport in Okolje. Nagrajeni so bili tudi fotografinje in fotografi, ki so ujeli presunljive trenutke protestov gibanja Black Lives Matter (Življenja temnopoltih štejejo), katastrofalne eksplozije v bejrutskem pristanišču, palestinskega konflikta ali spopadov med Armenijo in Azerbajdžanom. 

Natečaj World Press Photo že od leta 1955 organizira fundacija World Press Photo, neodvisna platforma za novinarsko fotografijo s sedežem v Amsterdamu. Na letošnji natečaj se je prijavilo okoli 4.300 fotografinj in fotografov iz 130 držav z več kot 74.000 fotografijami. Žirija, ki se vsako leto oblikuje na novo, je v osmih kategorijah podelila nagrade 45 fotografinjam in fotografom iz 28 držav. 

Slovenski fotograf Ciril Jazbec je v kategoriji Okolje osvojil drugo nagrado za svojo serijo fotografij regije Ladakh na severu Indije. Pripis ob fotografijah se glasi »One way to fight climate change: Make your own glaciers« (Eden izmed načinov boja proti podnebnim spremembam: Naredite si svoje ledenike).

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen