V Sydneyju zaradi novega izbruha koronavirusa razglasili izredne razmere

0

Zaradi hitrega porasta okužb z novim koronavirusom so Sydneyju razglasili izredne razmere, so danes sporočile oblasti avstralske zvezne države Novi Južni Wales. V Sydneyju so v zadnjem dnevu potrdili 136 okužb, kar je rekordno število za ta izbruh. Nova Zelandija je zaradi izbruha preventivno ukinila potovalni mehurček z Avstralijo.

Oblasti Novega južnega Walesa so priznale, da enomesečno zaprtje ni ustavilo širjenja različice delta in zaprosile za pomoč Canberro. Razglasitev nacionalnih izrednih razmer bi lahko privedla v večjo vpletenost avstralske vlade pri obvladovanju krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Virus je treba omejiti, je dejala premierka Novega južnega Walesa Gladys Berejiklian. “Ni dvoma, da se številke ne premikajo v pravo smer,” je dodala.

Skupno so v okviru zadnjega izbruha potrdili že 1782 okužb, virus pa se širi že skoraj povsod, čeprav za velik del te zvezne države velja ustavitev javnega življenja. Ker zaprtje ni prineslo želenega učinka, se želijo sedaj osredotočiti na cepljenje. Kljub temu pa je Berejiklianova posvarila, da bi se lahko omejitve podaljševale vse do oktobra.

V Avstraliji je proti covidu-19 precepljenih le 12 odstotkov prebivalcev, predvsem zaradi težav z dobavo cepiva družbe Pfizer in dvomov glede varnosti cepiva družbe AstraZeneca.

Avstralski premier Scott Morrison se je v četrtek opravičil zaradi počasnega cepljenja in priznal, da niso dosegli zastavljenih ciljev. “Prevzemam odgovornost za program cepljenja. Prevzemam tudi odgovornost za izzive, ki smo jih imeli,” je povedal.

Zaradi zaostritve razmer je novozelandska premierka Jacinda Ardern napovedala prekinitev potovalnega mehurčka med državama za najmanj osem tednov. Tako Avstralci ne bodo smeli vstopiti v Novo Zelandijo brez karantene, bodo pa uredili povratne polete za Novozelandce v Avstraliji, je dodala.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen