Sydney ob porastu okužb z različico delta zaostruje omejitve

0

V avstralskem Sydneyju so danes ob vse intenzivnejšem širjenju različice novega koronavirusa delta zaostrili omejitvene ukrepe. V največjem mestu v državi so v zadnjem dnevu potrdili 44 novih okužb, največ doslej v enem dnevu, virusu pa naj bi bilo glede na navedbe oblasti izpostavljenih še veliko ljudi.

Prebivalci mesta lahko potujejo najdlje 10 kilometrov od doma. Športne dejavnosti lahko zunaj skupaj opravljata največ dva človeka, nakupe pa lahko opravlja le ena oseba iz posameznega gospodinjstva. Pogreba se lahko udeleži največ deset ljudi, poroča britanski BBC.

Vlada v zvezni državi Novi Južni Wales je v petek priznala, da so nova pravila “šokantna”, a da so nujna zaradi vse višjega števila okužb po uvedbi zaprtja 26. junija. “Ne zapuščajte doma, če ni to res nujno,” je približno pet milijonom prebivalcev Sydneyja dejala premierka zvezne države Gladys Berejiklian.

V mestu sicer teče tretji teden karantene, a kljub temu med prebivalstvom, ki v pretežni meri še ni cepljeno proti covidu-19, še naprej beležijo rekordne številke novih okužb. Kot je ponazorila premierka, se soočajo z največjo grožnjo svoji varnosti od začetka pandemije, tudi ker naj se meščani ne bi v zadostni meri držali pravila, naj ostajajo doma.

V Sydneyju so od sredine junija skupno potrdili 439 novih okužb, kar je v primerjavi z drugimi večjimi svetovnimi mesti malo, a je Avstraliji doslej uspelo preprečiti splošno širjenje virusa med prebivalci. V celoti cepljenih je sicer le devet odstotkov.

Kot je še dejala Berejiklianova, ne morejo niti pomisliti na to, da bi živeli skupaj z virusom, zato je v izogib tisočim smrtim treba obrniti trenutni trend. “Trenutno je potrebno, da vsi sledijo uveljavljenim ukrepom. Ta različica, različica delta, je bolj nalezljiva kot karkoli, kar smo doslej videli,” je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen