Po mafijskem napadu umrl nizozemski novinar Peter R. de Vries

0

Nizozemski novinar Peter R. de Vries, ki je bil pretekli teden v napadu v Amsterdamu hudo ranjen, je umrl, je danes sporočila njegova družina.

“Peter se je boril do konca, vendar je izgubil bitko,” je družina 64-letnega novinarja sporočila nizozemski komercialni televiziji RTL, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemskega preiskovalnega novinarja Petra R. de Vriesa so ustrelili pretekli teden na ulici, ko je zapuščal televizijski studio. Pri tem je utrpel hude poškodbe, saj ga je napadalec med drugim ustrelil v glavo. V povezavi z napadom so aretirali dva človeka.

De Vries je bil vodilni preiskovalni novinar v državi s področja kriminala, redno je bil tudi govorec žrtev ali prič na sojenjih. Nazadnje je bil zaupnik vodilne priče na enem večjih sojenj. Leta 2019 so že ustrelili odvetnika in brata te priče. Mednarodno je bil de Vries znan po zgodbah o ugrabitvi pivskega magnata Freddyja Heinekena in izginotju ameriške najstnice Natalee Holloway na Arubi leta 2005.

Napad na novinarja je pretresel Nizozemsko, obsodili so ga tudi drugod v Evropi.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes sporočila, da je globoko užaloščena. “Preiskovalni novinarji so ključni za demokracije. Narediti moramo vse, da jih zavarujemo,” je tvitnila.

Da ga je novinarjeva smrt globoko prizadela, je sporočil tudi nizozemski premier Mark Rutte, ki je dodal, da je dogodek “skorajda nemogoče razumeti”.

Dva osumljenca so aretirali kmalu po napadu, prejšnji petek so ju zaslišali na sodišču. Moška, eden naj bi bil poljski državljan, bosta v priporu ostala najmanj dva tedna.

Domnevno naj bi poljski državljan vozil avto, medtem ko naj bi nizozemski državljan streljal na novinarja.

Ubiti novinar je v zadnjem času deloval kot svetovalec in zaupnik Nabila B., ključne priče države v primeru proti enemu najbolj iskanih nizozemskih kriminalcev Ridouanu Taghiju. Njegovo skupino so tožilci opisali kot dobro naoljen stroj, de Vries pa je že leta 2019 tvitnil, da je po podatkih policije na Taghijevem seznamu za odstrel.

“Nismo prepričani, a verjetno je napad povezan s svetovalnim delom De Vriesa za ključno pričo v velikem mafijskem procesu,” je povedal generalni sekretar nizozemskega društva novinarjev Thomas Bruning, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju medijev De Vries ni imel posebnega varovanja, nizozemske oblasti pa so že napovedale, da bodo sprožile preiskavo o tem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen