Na Dunaju nastaja trajnostna urbana vas za starše samohranilce

0

V središču Dunaja bo do leta 2026 nastala nova stanovanjska soseska, ki bo prilagojena potrebam staršev samohranilcev. Tako imenovana urbana vas bo zagotavljala trajnostno in cenovno ugodno bivanje, saj bo od skupno 1.900 stanovanj kar 800 subvencioniranih.

Deset let so razvijali projekt urbane vasi, katere temelj bo krepitev odpornosti na podnebne spremembe in občutka pripadnosti skupnosti. Tako bo na enajstih hektarih površine do leta 2026 zrasla stanovanjska soseska za več kot 4.000 Dunajčanov. Vrednost projekta je ocenjena na 22,7 milijonov evrov, pri čemer bo mesto Dunaj prispevalo 10,8 milijonov.

V soseski v 3. dunajskem okrožju, imenovani Vas v tretjem, bo poleg subvencioniranih stanovanj, cenovno ugodnih pametnih (smart) stanovanj in občinskih stanovanj poseben poudarek tudi na posebnih oblikah bivanja za starše samohranilce in skupnostnih stanovanjih za mlade. Stanovalci bodo imeli na dosegu roke šole, trgovine, restavracije, socialne ustanove in javni promet. Urbana vas bo imela veliko skupnih površin in teras, parkov, vodnih parkov, fitnes za vse generacije, športna igrišča in površine za hišne ljubljenčke. Urejeni bodo tudi prostori za skupno varstvo otrok, kjer si bodo starši samohranilci lahko medsebojno pomagali.

“V neposredni bližini Vasi v tretjem se nahaja največje naselje pasivnih hiš v Evropi z več kot 700 subvencioniranimi stanovanji, ki je bilo pod imenom Eurogate I. zgrajeno leta 2007. Skupaj z novim naseljem, ki bo veljalo za laboratorij trajnostne stanovanjske gradnje, nadaljujemo s širitvijo ponudbe ugodnih stanovanj, prijetnih za bivanje,” je povedal dunajski župan Michael Ludwig. 

Osnovni koncept projekta je okoljsko trajnostna gradnja kot odziv na podnebne spremembe. Z ustreznimi ukrepi, kot so ozelenitev fasad in streh s skupnostnimi vrtovi, nadzor temperature, senčenje in prezračevanje, naj bi ublažili učinke podnebnih sprememb in izboljšali urbano mikroklimo. Inovativni koncept oskrbe z energijo vključuje tudi uporabo obnovljivih virov energije, kot so sončni paneli, daljinsko ogrevanje in toplotne črpalke. Nova mestna četrt bo tako postala t. i. laboratorij, v katerem bodo preizkušali različne ukrepe, ki bi naj v prihodnosti postali standardni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen