V Melbournu zaradi novega izbruha okužb z indijsko različico koronavirusa v zaprtje za teden dni

0

V avstralskem Melbournu so zaradi novega izbruha novega koronavirusa uvedli zaprtje, ki bo trajalo teden dni. Ukrep bo prizadel več kot pet milijonov prebivalcev drugega največjega avstralskega mesta. Tamkajšnje oblasti za nov izbruh krivijo počasno kampanjo cepljenja in napake pri izvajanju hotelskih karanten.

Zaprtje, ki bo veljalo za Melbourne in zvezno državo Viktorija, se bo začelo ob polnoči po krajevnem času in bo trajalo sedem dni. Oblasti so se za ukrep odločile, ker se je število primerov najnovejšega izbruha podvojilo na 26.

“V preteklem dnevu smo videli več dokazov, da imamo opravka z visoko nalezljivim sevom virusa, skrb vzbujajočo različico, ki se širi hitreje kot prejšnje,” je dejal premier Viktorije James Merlino.

Gre za različico novega koronavirusa B.1.617, ki se hitro širi v Indiji. V Avstralijo naj bi jo prinesel potnik, ki se je vrnil iz tujine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med teden dni trajajočim zaprtjem bodo lahko prebivalci od doma odšli le po nujnih opravkih, med katerimi je tudi cepljenje proti covidu-19. Zapirajo se šole, bari in restavracije, prepovedano bo zbiranje, uporaba zaščitnih mask bo obvezna.

Nova Zelandija je že prekinila potovalni mehurček z Viktorijo. Ker prebivalci te zvezne države ne smejo potovati v druge avstralske regije, so letalske družbe zmanjšale število poletov v Melbourne.

Merlino je delno krivdo za nov izbruh pripisal zvezni vladi in njeni počasni kampanji cepljenja, ki “ni tam, kjer bi morala biti”. “Če bi bilo več ljudi cepljenih, bi bili morda v zelo drugačnih okoliščinah, kot so smo danes. Vendar žal nismo,” je dejal.

V 25-milijonski Avstraliji so do zdaj porabili okoli 3,7 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Zvezne oblasti so obljubile, da bodo v prihodnjih tednih v Viktorijo poslale dodatno cepivo.

V deželi tam spodaj so do zdaj potrdili le okoli 30.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, večino v Viktoriji med lanskim drugim valom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen