Španski eksklavi v Maroku preplavilo na tisoče migrantov

0

V špansko eksklavo Ceuta na severni obali Maroka se je od ponedeljka prebilo na tisoče migrantov, več deset jih je davi premagalo visoko ograjo in prišlo v Melillo. Španski premier zatrjuje, da bodo kmalu znova vzpostavili red. Naval migrantov na eksklavi, ki predstavljata edino kopensko mejo med Afriko in EU, je sicer že nekaj časa povečan.

Vdor migrantov, kakršnemu so bili v ponedeljek priča v Ceuti, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP rekorden. V to eksklavo se je namreč v enem samem dnevu uspelo prebiti kar 6000 ljudem, med njimi okoli tisoč mladoletnikom. Ena oseba je pri tem utonila, več so jih morali reševati.

Nekateri so priplavali po morju, drugi so v času nizke oseke preprosto prišli peš z obal nekaj kilometrov južneje, spet drugi so pripluli na majhnih gumijastih čolnih. Več sto se jih je poleg tega davi zgrnilo na mejni prehod Fnideq in poskusilo še tam.

Maroški policisti v ponedeljek večinoma niso posredovali, poroča AFP, so pa svojo prisotnost na meji okrepili danes. Pri prehodu Fnideq so proti nekaterim migrantom, ki so metali kamenje, celo uporabili solzivec. Migrante pomagajo na plaži na zunanji strani meje zadrževati tudi španski vojaki.

Prispele migrante, večinoma Maročane, je v ponedeljek v Ceuti najprej popisal Rdeči križ, nato pa so jih odpeljali v sprejemni center. Kot je nato danes po seji vlade sporočil španski notranji minister Fernando Grande-Marlaska, so jih 2700 že vrnili nazaj v Maroko.

Špansko notranje ministrstvo je že pred tem napovedalo takojšnjo napotitev dodatnih 200 policistov in pripadnikov civilne garde v Ceuto. Kot so še dodali, so z Marokom nedavno dosegli dogovor o vračanju maroških državljanov iz Ceute nazaj domov. Nazaj v Maroko so tudi že izgnali večino od okoli sto migrantov, ki so v Ceuto priplavali zadnji konec tedna aprila.

Iz Melille so medtem danes poročali, da je skušalo tamkajšnjo ograjo zgodaj zjutraj prečkati okoli 300 migrantov “iz podsaharske Afrike”, uspelo je 85.

Španski premier Pedro Sanchez je danes zatrdil, da bodo v Ceuti in na španskih mejah kar najhitreje “ponovno vzpostavili red”. Še danes bo osebno obiskal eksklavi na severu Maroka, je napovedal. Maroku je sporočil, da bo Španija branila svoje meje in ostala odločna ob vsakem izzivu.

Po podatkih Madrida je letos do 15. maja v Ceuto po kopnem ali morju prišlo 475 migrantov, medtem ko so jih v enakem obdobju lani našteli le 203.

AFP ocenjuje, da je okrepljen val migrantov tudi posledica diplomatskega spora med Madridom in Rabatom, potem ko je prišlo na dan, da je sredi aprila v severno Španijo prispel vodja Fronte Polisario, gibanja za neodvisnost Zahodne Sahare, Brahim Ghali.

Prišel je sicer na bolnišnično zdravljenje, potem ko je zbolel za covidom-19, a njegov prihod je močno razburil Rabat. Maroko naj bi zato omejil izvajanje mejnega nadzora in ko se je ta novica razširila med ljudmi, željnimi odhoda v Evropo, so se ti množično podali proti Ceuti in tudi Melilli, pojasnjuje AFP.

EU se je danes že odzvala na dogajanje na severu Maroka ter predvsem izrazila solidarnost s Španijo, saj da so njene meje evropske meje. “Sodelovanje, zaupanje in skupne zaveze bi morala biti načela močnega odnosa med EU in Marokom,” je poleg tega na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, medtem ko je predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli izpostavil, da mora biti prioriteta reševanje življenj.

Solidarnost je Španiji na Twitterju izrekel tudi slovenski premier Janez Janša.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v razpravi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta Maroko pozvala, naj spoštuje svoje zaveze in še naprej preprečuje nezakonite odhode s svojega ozemlja ter obenem sprejema nazaj tiste migrante, ki nimajo pravice ostati na ozemlju Španije oziroma EU. Zadnje dogodke v Ceuti je označila kot nezaslišane in zaskrbljujoče.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen