Na oskarjih slavila Dežela nomadov, Chloe Zhao šele druga režiserka z oskarjem v rokah

0

Na letošnji zaradi pandemije covida-19 prav posebni podelitvi oskarjev je slavil film Dežela nomadov Chloe Zhao. Film je zmagal v kategorijah za najboljši film, najboljšo režijo in glavno žensko vlogo, ki jo je odigrala Frances McDormand. Chloe Zhao je po Kathryn Bigelow šele druga ženska v zgodovini oskarjev, ki je prejela nagrado za režijo.

Frances McDormand, ki je tudi producentka zmagovalnega filma, je vse pozvala, da si film o sodobnih nomadih, tudi žrtvah gospodarske krize, ko bo čas, ogledajo v kinih, z ramo ob rami, kar si zaslužijo tudi vsi drugi filmi. Dežela nomadov o ženski, ki se, ko takorekoč ukinejo njeno mesto, s kombijem poda po državi in opravlja sezonska dela, je veljala tudi za enega glavnih favoritov na letošnjih oskarjih.

Frances McDormand, ki je ob prejemu nagrade za najboljši film tulila v luno kot volk, je skupaj prejela že tri oskarje za glavno žensko vlogo. Pred današnjim še za Fargo in film Trije plakati pred mestom.

Chloe Zhao je ob prejemu kipca povedala, da verjame, da so ljudje ob rojstvu dobri. “Vedno sem v ljudeh iskala dobro. Ta nagrada je za vsakogar, ki je imel vero in upanje, da je vztrajal v dobrem. To je za vas,” je povedala.

Za oskarja za najboljši film se je potegovalo osem naslovov, poleg zmagovalnega še Mank, Obetavna mladenka, Oče, Juda in črni mesija, Minari, Zvok metala in Sojenje čikaški sedmerici.

Oskarja za glavno moško vlogo je prejel Anthony Hopkins za film o demenci Oče. Triinosemdesetletni Hopkins, ki je najstarejši dobitnik v tej kategoriji, se podelitve ni udeležil niti se ni javil z druge lokacije.

Oskarja za najboljši mednarodni film je dobila danska črna komedija Nažgani Thomasa Vinterberga.

Oskar za najboljšo moško stransko vlogo je šel v roke Daniela Kaluuye za film Juda in črni mesija, v kategoriji za najboljšo žensko stransko vlogo je slavila Youn Yuh Jung, ki je nastopila v južnokorejskem filmu Minari.

Oskarja za najboljši scenarij je prejela Emerald Fennel za film Obetavna mladenka, nazadnje je ženska v tej kategoriji zmagala leta 2007. Nagrado za prirejen scenarij sta prejela Florian Zeller in Christopher Hampton za film Oče.

Najboljši dokumentarni kratki film je Colette, pod katerega se podpisujeta Anthony Giacchino in Alice Doyard, najboljši dolgometražni dokumentarec pa je My Octopus Teacher v režiji Pippe Ehrlich in Jamesa Reeda.

Najboljši igrani kratki film je Two Distant Strangers v režiji Travona Freea in Martina Desmonda Roea o rasizmu v ameriški družbi. Free je ob prejemu nagrade podal povedno statistko, da v ZDA policija dnevno ubije 3 ljudi, na leto je to 1000 ljudi. In med njimi je občutno več temnopoltih.

Za najboljši animirani kratki film je obveljal film If Anything Happens I Love You (Will McCormack in Michael Govier), za dolgometražnega animiranega pa film Soul (Pete Docter in Kemp Powers).

Oskarja za najboljšo kostumografijo je prejela Ann Roth za film Ma Rainey’s Black Bottom. Ekipa filma je dobila tudi oskarja za najboljšo masko in oblikovanje pričesk. Oskarja za najboljšo izvirno glasbo je prejel film Soul oziroma ekipa Trent Reznor, Atticus Ross in Jon Batiste, za najboljšo pesem je bila nagrajena H. E. R. za pesem Fight for you v filmu Juda in črni mesija.

Za zvok je oskarja prejel film Zvok metala. Ekipo so sestavljali Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolenc, Carlos Cortes in Phillip Bladh. Film Tenet je prepričal z najboljšimi vizualnimi učinki. Oskar za najboljšo scenografijo je pripadel filmu Mank (Donald Graham Burt in Jan Pascale). Mank je slavil tudi v kategoriji najboljša fotografija, oskarja je prejel Erik Messerschmidt. Za montažo je oskarja prejel Mikkel E.G. Nielsen za Zvok metala.

Vodja producentske ekipe Steven Soderbergh si je zaradi pandemičnih razmer letošnje oskarje zamislil okoliščinam ustrezno. Glavna podelitev je potekala na lokaciji železniške postaje Union Station, del so jo zaprli zaradi podelitve, del pa je še vedno deloval nemoteno. Pravila igre pa so bila kot na snemanju filma. Ko snemamo, ni mask, ko se snemanje konča, si nadenemo maske, je povedala ena od podeljevalk, igralka Regina King.

Prizorišče ni bilo zelo glamurozno, a zdi se, da so bili prisotni zelo veseli, da so tam v živo. Veliko nominirancev se je javljajo še iz Londona in Pariza. Igralka Glenn Close je pred podelitvijo povedala, da je zdaj prvič po letu in pol v velikem mestu in da je presrečna, da vidi kolegice in kolege.

Podelitev že nekaj let nima več voditeljev, to vlogo prevzamejo kar podeljevalke in podeljevalci nagrad. Letos so bili to med drugimi Laura Dern in Regina King, Reese Witherspoon, Halle Berry, Brad Pitt, Harrsion Ford, Viola Davis, Angela Basset, Rita Moreno in Joaquin Phoenix. Med zabavnejše in bolj spontane trenutke je sodilo srečanje med Pittom in prejemnico oskarja za stransko žensko vlogo, Youn Yuh Jung. Ko ji je ta polaskal, mu je hitro odvrnila, kje da je bil, ko so snemali njihov film.

Glasbenih nastopov letos ni bilo, glasbeni del je imel v rokah DJ, ki je izvedel tudi kviz med prisotnimi, katera glasba je bila nominirana za oskarja. Glenn Close je ob tej priložnosti tudi “tverkala” in poskrbela za vsesplošno navdušenje. V govorih ni manjkalo resnih tonov, tako na temo pandemije, ženskih pravic, temnopoltih in degradiranih. In v tem kontekstu je zmagoslavje Dežele nomadov toliko večje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen