Tudi predsednik Pahor pod vplivom “kulovcev”: Pravi, da je v DZ čim prej potrebno razčistiti glede politične večine

0

Prva naloga politike v tem trenutku je čim prej opraviti s politično negotovostjo in poglobiti zaupanje, je v pogovoru za Studio ob 17h na Radio Slovenija danes dejal predsednik republike Borut Pahor. Kot je poudaril, je treba najprej razčistiti, ali ima vlada še večino, nato pa se osredotočiti na boj z epidemijo in njenimi posledicami.

Pahor, kot pravi, lahko k reševanju krize prispeva tako, da v sodelovanju z vsemi prispeva k čim manjši politični negotovosti in k čim večjemu sodelovanju. “Politično sodelovanje, politično zaupanje lahko bistveno pripomore k večji verodostojnosti sprejetih ukrepov,” ocenjuje.

Odprava politične negotovosti je nujna, poudarja. “Moj predlog je, da z glasovanjem v DZ čim prej razčistimo glede politične večine in vodenja vlade ali pa ugotovimo, da spremembe glede tega v DZ ni in s to vlado in opozicijo najdemo skupen jezik glede ukrepanja,” je poudaril Pahor. Prepričan je, da bi sodelovanje v imenu odgovornosti do ljudi pomenilo velik premik v soočanju z epidemijo.

Po Pahorjevem prepričanju je potrebno doseči neke vrste dogovor o osredotočanju na spopad z epidemijo, pri čemer morata obe strani opustiti stvari, ki niso nujne za reševanje zdravstvene ter prihajajoče gospodarske in socialne krize.

Ocenjuje, da vprašanje sprememb volilne zakonodaje do 21. decembra, ko se izteče rok za uresničitev odločbe ustavnega sodišča, še ne bo pod streho. Je pa zmerni optimist, da bo rešeno pred predčasnimi ali rednimi volitvami.

“Morebitna neustavnost, ki bi visela nad volitvami brez spremembe, bi predstavljala tako veliko politično negotovost, da si je niti pravno niti politično ne smemo privoščiti,” poudarja predsednik republike, ki je osebno sicer naklonjen ukinitvi okrajev in uvedbi t.i. evropskega načina glasovanja tudi za volitve v DZ.

Znova je poudaril, da sodeluje z vsako vlado. Z vlado Janeza Janše se pogovarjajo odkrito, je dejal in dodal, da ta sprejema tudi odločitve, ki se ne zdijo potrebne ali so morda enostranske, čemur bi se bilo mogoče po njegovem prepričanju izogniti.

“Če se bo politična negotovost končala s tem, da bo ta vlada ostala, bom premierju Janši še enkrat ponovil, da bi se veljalo v času do rednih volitev vzdržati ravnanj, ki po nepotrebnem vzbujajo dvome, nezaupanje in kritike, in se osredotočati na bistvene stvari,” je zatrdil.

Politična negotovost se sicer po Pahorjevem mnenju lahko odraža tudi v merjenju politične večine pri glasovanjih v DZ, ki nimajo zveze z vprašanjem vlade. Izpostavil je imenovanje ustavnega sodnika in imenovanje sodnikov na evropskih sodiščih. “Za položaj na evropskih sodiščih bom predlagal tiste, o katerih konsenz je, za tiste, o katerih ni konsenza, pa bom počakal na januar, vključno s predlogom za ustavnega sodnika,” je dejal.

Investicije v Slovensko vojsko kot njen vrhovni poveljnik pozdravlja. “Vojska pripada državi, jo tudi brani, je njen sestaven del in je smiselna samo, če je primerno opremljena,” je poudaril. Za določen čas podpira tudi odločitev o aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi: “Zaradi razmer je prav, da policijo razbremenimo nekaterih obveznosti. Aktivacija 37.a člena za določen čas ne bi bil pretiran ukrep.”

Glede slovenske zunanje politike Pahor meni, da vsaka vlada s seboj prinese nekaj sprememb. Poudarja, da bo treba še naprej paziti na ugled, ni pa po njegovem nič narobe, če Slovenija okrepi sodelovanje tudi z višegrajsko skupino. “Je pa treba paziti, da ostane vsem jasno, da sodimo v družino držav, ki si želi hitrega, pospešenega, učinkovitega povezovanja in ne želi tvegati razdora in razlik v EU, zlasti ne na vzhod in zahod,” je izpostavil. V interesu Slovenije je, da EU ostane enotna in da Slovenija ostane v jedrnem delu Evrope, je dodal.

Janši bi ob obisku Izraela Pahor svetoval tudi obisk Ramale, a verjetno je imel premier po njegovih besedah razlog za to, da se za ta obisk ni odločil. Sam, kot pravi, ni nikoli zamudil priložnosti, da ob tem, ko Slovenija goji določene odnose z Izraelom, poudari tudi pomen enakih odnosov tudi z arabskim svetom. Glede razglasitve Hezbolaha za teroristično organizacijo medtem meni, da to ne bo neposredno vplivalo na varnost slovenskih vojakov na severu Libanona.

Po mnenju predsednika je dobro, da je zunanji minister Anže Logar minule dni obiskal Washington, četudi se je sestal z odhajajočo administracijo. Sam se sicer že dogovarja za telefonski pogovor z novoizvoljenim ameriškim predsednikom Josephom Bidnom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen