Policisti s poostrenim nadzorom nad psihofizičnim stanjem voznikov

0

Danes se začenja drugi del nacionalne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policisti bodo preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, poleg tega pa bodo izvedli preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Akcija poteka do 31. decembra.

Akcijo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, ki je tokrat k sodelovanju povabila tiste, ki so prvi posredovalci na kraju prometne nesreče in neposredno po njej: reševalce, zdravnike, policiste in gasilce, so zapisali na agenciji.

Kot so opozorili, zloraba alkohola v prometu botruje vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. Po podatkih agencije je do konca letošnjega novembra v 1256 prometnih nesrečah, povzročenih pod vplivom alkohola, umrlo 26 oseb, 113 je bilo hudo in 439 lažje poškodovanih.

“To žal znova dokazuje, da alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč. Varujmo življenja, vozimo trezni,” so zapisali v agenciji.

K ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi so v krajših sporočilih pozvali tudi zdravniki in reševalci univerzitetnih kliničnih centrov Ljubljana in Maribor, Zdravstvenega doma Maribor – Centra za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter policija in Zavod Reševalni pas.

V okviru akcije, ki jo bodo izvedli skupaj z ministrstvom za zdravje, bodo voznikom, ki bodo napihali 0,0, izročili vstopnico za tradicionalni koncert Slovenija piha 0,0. V prvih enajstih mesecih letošnjega leta je policija ugotovila 11.277 kršitev s področja alkohola, v enakem obdobju lani pa 12.358.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen