V celjski bolnišnici vse zmogljivosti na covidnih oddelkih zasedene

0

V. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić je na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 opozoril, da so praktično vse njihove zmogljivosti za zdravljenje covidnih bolnikov zasedene. Na navadnih oddelkih je trenutno od 89 postelj zasedenih 88, v intenzivni negi pa je od 19 postelj zasedenih 18.

Celjska bolnišnica, ki je tretja največja covidna bolnišnica v državi, zato širi zmogljivosti. Po Kovačićevih besedah se pripravljajo na odprtje že četrtega covidnega oddelka s približno 30 posteljami, in to v prostorih ortopedskega oddelka. Poleg širitve posteljnih zmogljivosti razmere rešujejo tudi s prerazporejanjem kadra.

Kovačić je pri tem opozoril na problem zbolevanja zdravstvenega kadra, večinoma zaradi okužbe z novim koronavirusom, v manjšem delu pa tudi zaradi izgorelosti in drugih bolezni. V bolniškem staležu je trenutno 177 medicinskih sester in 23 zdravnikov, kar predstavlja skoraj desetino zaposlenih, pri tem pa pritok covidnih bolnikov v bolnišnico še narašča.

Po njegovih navedbah je bilo od 22. septembra v celjski bolnišnici skupaj hospitaliziranih 1173 covidnih bolnikov, na intenzivnem oddelku so jih zdravili 257, umrlo pa jih je 39, kar je 3,3 odstotka vseh hospitaliziranih bolnikov. Na intenzivni negi je delež umrlih bolnikov okoli 15,2 odstotka, kar je manj, kot je o tem mogoče prebrati v strokovni literaturi. Starostni razpon umrlih je med 64 in 95 let.

Na navadnih oddelkih so covidni bolniki povprečno stari 61 let, na intenzivnih oddelkih 70 let, 20 odstotkov bolnikov pa prihaja iz domov za starejše, je pojasnil Kovačić. Pri tem je pohvalil domove za starejše v celjski regiji, ki so po njegovih besedah v drugem valu epidemije bistveno boljše organizirani kot v prvem valu.

Kovačič je izrazil zadovoljstvo, da imajo na intenzivnih oddelkih zaenkrat dovolj opreme, posebej dobro so preskrbljeni z osebno zaščitno opremo. Je pa opozoril na problem naraščanja števila obravnav na covidni urgenci, na necovidni urgenci pa število obravnav upada. Na celotni urgenci je tako že 45 odstotkov obravnav zaradi covida-19.

“Morala zaposlenih v naši bolnišnici je kljub izjemnim obremenitvam na visoki ravni,” je poudaril Kovačić. Pri tem se je za pomoč zahvalil kolegom na primarni ravni. Po njegovih besedah je nemogoče pričakovati, da bi kader iz primarne ravni v velikem številu prihajal v bolnišnico, pomaga pa s prevzemom dela necovidnih bolnikov.

Sicer je Kovačić tudi komentiral pisanje spletnega portala Necenzurirano.si, da je športni psiholog Matej Tušak s svojim nedavno registriranim podjetjem Prosigura in skupaj s podjetjem Provar konec prejšnjega tedna s celjsko bolnišnico podpisal 183.000 evrov (brez DDV) vredno pogodbo za dobavo zaščitnih mask tipa FFP2.

Po pisanju portala je Tušak posel dobil brez javnega razpisa, saj so v bolnišnici zaradi nujnosti nabave preskočili javni razpis in kar neposredno izbrali dobavitelja. Kovačić je v odzivu zagotovil, da so postopek izvedli v skladu s priporočili ministrstva za zdravje in z zakonom o javnem naročanju.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen